dijous, 1 de març del 2018

El ple relegitima Puigdemont però evita al·ludir a la proclamació de la República



NOVA LEGISLATURA







Marta Lasalas
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dijous, 1 de març de 2018




















El primer ple del Parlament d'aquesta legislatura ha reeditat la tensió amb què es va tancar l'anterior. La proposta de resolució de JxCat per restituir el president, Carles Puigdemont, i les institucions catalanes i, en concret, les esmenes de la CUP invocant la proclamació de la República del 28 d'octubre han provocat un retard de més d'una hora en l'inici de la sessió mentre la Mesa i la Junta de Portaveus es pronunciaven al respecte. De nou, s'han esgrimit les amenaces d'actuacions judicials per haver acceptat a tràmit les esmenes que, segons els grups unionistes, contravenen els pronunciaments del Constitucional.



Finalment, la proposta consensuada entre JxCat i la CUP s'ha aprovat amb els vots dels tres grups independentistes. El Parlament ha expressat el reconeixement a la legitimitat del president Puigdemont, però ha evitat fer al·lusió a la proclamació de la República, per evitar l'assetjament judicial.



No obstant, abans que es votés el darrer punt de la resolució de restitució, en què es reivindica el resultat de l'1 d'Octubre, el secretari segon de la Mesa, David Pérez, ha explicat els arguments exposats en contra de la
tramitació d'aquest text arran els pronunciaments del TC. Tot seguit, el portaveu de la CUP, Carles Riera, ha demanat que se'n fes lectura. Aquest punt s'ha aprovat també amb els vots dels diputats de JxCat 68 vots a favor, 8 en contra i cap abstenció.



El ple ha començat amb un agre debat entre el president, Roger Torrent, i el grup de Ciutadans, arran la petició de la formació taronja que es reconsiderés la votació del text transaccionat entre JxCat i la CUP sobre la proposta de resolució de restitució de Puigdemont. Torrent ha argumentat que no es podia reconsiderar aquella votació perquè la decisió, atès que era una refosa de propostes prèvies, no havia passat per la Mesa. Després d'un estira-i-arronsa en què el vicepresident de Cs José María Espejo-Saavedra ha abandonat el seu lloc a la Mesa per debatre amb Torrent des de l'escó, el ple s'ha posat en marxa.



Ciutadans, finalment, no ha participat en la votació en protesta pel fet que no s'hagués atès la seva petició de reconsideració i enmig una bateria de retrets de la líder del partit, Inés Arrimadas, contra el president de la Cambra. Prèviament, el seu portaveu ha reclamat, sense sortir-se'n, que es fes públic l'advertiment dels lletrats contra la vulneració de les decisions del TC que pot comportar aquestes iniciatives.














Ha defensat la proposta de resolució de JxCat el diputat Quim Torra, que ha començat recordant l'absència dels membres del Govern i de les entitats independentistes arran de l'empresonament i l'exili, i ha assegurat que la resolució que avui s'ha aprovat vol rebutjar qualsevol deriva autoritària de l'Estat i expressar la lleialtat al respecte a les urnes. "Aquesta resolució és el punt de partida del projecte republicà que volem per al poble de Catalunya", ha afegit.



Torra ha advertit que l'1-O tot el món va poder veure com s'atacaven els drets més bàsics de qualsevol persona i ha denunciat un "clima de terror irrespirable" provocat per l'Estat i la persecució judicial a més d'expressar la solidaritat amb tots aquells que la pateixen, la qual cosa ha aixecat l'aplaudiment dels diputats independentistes, però no dels Comuns ni dels grups unionistes. "Ningú no ens farà callar", ha assegurat el diputat que ha insistit que la causa de la independència de Catalunya és "justa, legítima i honorable".



El diputat de JxCat ha fet repàs de tots els presidents de la Generalitat que han patit presó o exili, inclòs Jordi Pujol, la qual cosa ha provocat protestes des dels escons unionistes. "Demanaria respecte per qui va anar a la presó durant el franquisme per defensar les llibertats democràtiques", ha reclamat.
















La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reivindicat una "república plena de contingut" i ha assegurat que la independència és un mitjà. "Hem arribat més lluny que mai, amb més suport social que mai, i hem arribat al convenciment que tantes urnes com ens posessin les tornaríem a guanyar", ha assegurat, a més de reivindicar l'1-O.



Per Rovira, el 155 ha escapçat el Govern i ha colpejat les institucions catalanes, "ha estat el pretext per intervenir Catalunya". "Ho estan fent amb intel·ligència i en silenci", ha denunciat alhora que alertava que s'està atacant un model de país, "d'un sol poble", per la qual cosa no hi ha més resposta que "acabar com més aviat millor amb aquesta dictadura".



Rovira, però, no ha defugit també l'autocrítica. "Massa vegades hem tractat la societat amb paternalisme i és prou madura", ha admès, per la qual cosa ha reclamat més intel·ligència col·lectiva i ser "més forts i més francs que mai".



També el cupaire Carles Riera ha plantejat els seus retrets. Ha lamentat que, després de la proclamació de la República del 28 d'octubre, el Govern es va retirar desoint la gent i que el Parlament es va dissoldre, i ha acusat l'Estat espanyol d'haver renunciat a l'estat de dret. "Tot s'hi val", ha denunciat alhora que ha alertat que la resposta de l'Estat és repressió i recentralització.



Riera, tot i anunciar el suport de la CUP a la resolució de JxCat, ha retret que el dia en què estava convocat el ple d'investidura de Puigdemont, els quatre diputats cupaires eren al seu lloc, sols. "El problema és que vostès han renunciat que aquesta investidura sigui efectiva", ha retret.














La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat Torrent de no tenir la valentia de donar la cara i admetre que s'estan saltant les resolucions del TC. "I després, davant dels jutges, tot era simbòlic. Prou de farses!", ha reclamat.



Arrimadas ha acusat l'independentisme de convertir el procés en un modus vivendi. "No els donaran cap república catalana independent, deixin de mentir als seus votants i faltar el respecte als nostres", ha exigit a més de lamentar les famílies que s'estan dividint i les empreses que s'estan perdent.



Arrimadas, no obstant, ha donat les gràcies a l'independentisme per haver despertat un "patriotisme" cívic espanyol i haver despertat les alertes a Europa.
En el segon torn, ha mantingut un cara a cara amb Rovira, advertint-li que Ciutadans és qui ha guanyat les eleccions. "Això ja no és un tema polític. És un altre àmbit. És ja un problema amb la realitat. Ciutadans ha guanyat les eleccions, una cosa que vostès no han fet mai".



El socialista Miquel Iceta ha criticat que han hagut de combatre la investidura a distància i el Govern telemàtic, a més de rebutjar un president empresonat, en referència a Jordi Sànchez. "A dia d'avui encara no sabem quants presidents tindrem, quants seran de veritat i quants seran de fireta", ha ironitzat el líder socialista que ha advertit que a vegades sembla que hi ha més preocupació sobre qui dirigirà TV3 que no pas sobre l'autogovern.



El polític del PSC ha advertit que "no té sentit reivindicar una república que no va néixer" i ha deixat "el govern intervingut i la societat dividida". Iceta ha argumentat el no del seu grup a la resolució de JxCat perquè conté massa elements que voldrien oblidar i superar.



El president del grup d'En Comú, Xavier Domènech, ha advertit que tot i que Jordi Sànchez té tot el dret a ser investit, si s'utilitza el Govern per denunciar la situació d'anormalitat democràtica s'està fent un "autoboicot" a Catalunya.



"No hi ha restitució possible, per una cosa molt bàsica, avui ja no és ahir", ha advertit. "Parlen de legitimitats i el país necessita futur, no només passat".



Ha estat un ple aspre, en definitiva, tot i que podria semblar una altra cosa tenint en compte que el diputat de JxCat Quim Torra ha convidat la socialista Eva Granados a un cafè i Arrimadas, ha fet la mateixa invitació a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, la qual cosa ha fet que el popular Alejandro Rodríguez hagi proposat també un cafè amb Torra quan acabi el que té pendent amb Granados.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/parlament-restitucio-puigdemont-jxcat-cup-ciutadans_243936_102.html