dimarts, 6 de febrer del 2018

Macron aterra avui a Còrsega amb el sobiranisme indignat



MÓN - FRANÇA







Dissabte els carrers d'Ajaccio es van omplir de manifestants que demanaven una millora de l'autonomia.
















Per: Redacció 

05.02.2018  22:00





Els mitjans corsos expliquen que no s’havia vist cap manifestació com la de dissabte pels carrers d’Ajaccio –capital de l’illa– des de feia més de trenta anys. El nacionalisme cors és vigorós i amb aquesta concentració va demostrar que pot esdevenir un maldecap per a Emmanuel Macron si el president no hi posa remei.



Avui arribarà a l’illa per a obrir un diàleg amb els dirigents nacionalistes, que hi governen d’ençà de l’aclaparadora victòria del desembre, quan van obtenir el 56,46% dels vots a les eleccions a l’Assemblea de Còrsega.



A principi d’any el president de Còrsega, el sobiranista Gilles Simeoni, i el president independentista del parlament, Jean-Guy Talamoni, van demanar al govern francès que es reformés la constitució per satisfer les reivindicacions corses: l’oficialitat de la llengua corsa i l’amnistia dels presos polítics.



La ministra delegada del govern francès a l’illa, Jacqueline Gourault, es va
mostrar oberta a la petició, però tot plegat va canviar quan Simeoni i Talamoni van visitar París la setmana passada.



Tots dos dirigents es van reunir amb el primer ministre, Edouard Philippe, i amb Gérard Larcher, president del senat, i no en van pas obtenir el resultat esperat: ‘L’estat es nega a reconèixer i a tenir en compte la dimensió política de la qüestió corsa’, va dir Simeoni en un piulet. I va convidar el poble cors a manifestar-se: ‘En aquestes condicions, convidem a fer una gran manifestació popular ben aviat’.














Ahir Talamoni publicava un article al diari Le Monde en què demanava a Macron que tingués sentit de la responsabilitat i que mirés de resoldre el problema que dissabte van fer evident milers de persones. També va dir que la qüestió de la independència no serà sobre la taula.









Enllaç notícia :