dimecres, 14 de febrer del 2018

Boya surt del Suprem espanyol: ‘He vingut a dir que vam fer un referèndum i el vam guanyar’



PAÍS - PRINCIPAT







L'ex-diputada de la CUP surt en llibertat i sense mesures cautelars.
















Per: Redacció 

14.02.2018  12:53





L’ex-diputada de la CUP Mireia Boya ha sortit en llibertat i sense mesures cautelars de la declaració davant el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. ‘He vingut aquí per explicar què ha passat realment a Catalunya, en aquest procés democràtic, i ratificar que el 80% volíem fer un referèndum, el vàrem fer i el vàrem guanyar. I que hi ha hagut un cop d’estat en forma de 155, que vàrem guanyar les eleccions i que continua sense haver-hi diàleg’, ha explicat als mitjans després d’una declaració que ha durat una hora i deu minuts.




Boya ha dit que no estava satisfeta perquè encara hi havia quatre persones a les presons d’Estremera i Soto del Real. Sobre l’acusació del delicte de rebel·lió, ha estat molt clara: ‘Mai no hi ha hagut violència a Catalunya. Sempre ens hem manifestat de manera pacífica i això desmunta els delictes que ens imputen.’





Boya ha estat la primera a declarar d’una colla de càrrecs polítics que hauran de
passar aquesta setmana i la setmana entrant pel Suprem espanyol. I sobre això ha dit: ‘Crec que les pròximes declaracions s’haurien d’assemblar a la que he fet jo. No és amb la justícia que resoldrem el conflicte entre l’estat espanyol i Catalunya.’



Sobre el document ‘EnfoCATs’, segons el qual hi havia un ‘comitè estratègic’ que dirigia el procés d’independència, Boya ha dit que no en formava part: ‘No hem participat mai en aquest comitè estratègic perquè això no forma part de la nostra cultura política.’ L’ex-diputada ha insitit que la Constitució ‘no s’ha de convertir en un mur’ perquè quan ‘obliga el conflicte a resoldre un problema per la via judicial ja no serveix’ i ‘cal fer-ne una altra’, una ‘pròpia’ construïda ‘des de baix’.






Fotos de Pere Cardús






Un moviment sense violència


Durant la seva declaració d’una hora i deu minuts –on ha contestat les preguntes del jutge i de la seva defensa, però no les de la fiscalia i l’acusació particular de VOX– Boya ha acusat la policia espanyola d’exercir la violència sobre els ciutadans catalans, tot recordant episodis com el de Calella. ‘Van sortir amb les porres extensible a donar caça als independentistes’ o en altres on, des dels hotels, ‘els policies pixaven sobre les àvies, els joves que demanaven votar’. ‘La violència la van practicar ells, va ser inacceptable, i no hi ha hagut cap investigació sobre això mentre a nosaltres se’ns porta al Suprem’, ha afirmat.



Acte de suport a la UPF


Unes 300 persones s’han concentrat al campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona per donar suport a Mireia Boya. A l’acte ha acudit el vice-president primer de la Mesa del Parlament i professor de la UPF, Josep Costa (JxCat), com a representant de la comunitat universitària, i que ha manifestat la seva preocupació per la gravetat dels fets relacionats amb els processos judicials sobre líders independentistes. L’acte, convocat per Universitats per la República, ha començat amb un discurs d’Ester Rocabayera, membre de la intersindical CSC.





Fotos de Pere Cardús :




















Enllaç notícia :