dilluns, 6 de novembre del 2017

Junqueras i els consellers d'ERC empresonats denuncien un «escenari desolador» per a la defensa



PROCÉS CATALÀ







L'advocat Andreu van den Eynde recorre contra la presó preventiva ordenada per l'Audiència Nacional espanyola

Assegura que no es pertinent imposar una fiança als membres del Govern pel referèndum perquè no hi ha cap pagament demostrat.








| 06/11/2017 a les 15:05h
Els conseller del Govern arribant a l'Audiència Nacional espanyola Foto: ACN
Andreu van den Eynde, advocat dels consellers d'ERC que són a les presons d'Estremera i Alcalá Meco des de dijous al vespre, ha enviat dos recursos -un col·lectiu i l'altre individual per cada membre del Govern- a l'Audiència Nacional espanyola en els quals considera que existeix un escenari "desolador" per a la defensa d'Oriol Junqueras, Carles Mundó, Raül Romeva i Dolors Bassa, segons els documents als quals ha tingut accés NacióDigital. El lletrat recorre contra l'empresonament provisional i l'admisió a tràmit de la querella de la Fiscalia al·legant que s'han vulnerat diversos drets de defensa.


 
En aquest sentit, recorda que hi ha "múltiples processos amb objectes total o parcialment coincidents, funcionant paral·lelament, en jurisdiccions incompatibles" fent referència a la investigació del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona contra els preparatius del referèndum i el procediment del Tribunal Suprem contra els membres sobiranistes de la mesa del Parlament, a més de les investigacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'advocat lamenta que en aquest context de "dispersió" judicial es subministra informació "quan això convé a l'acusació" però "dificulta la defensa efectiva".



Van den Eynde també critica que s'hagi fixat una fiança de 6,2 milions per l'organització del referèndum a petició de la Fiscalia sense cap indici que demostri que s'han pagat les despeses pressupostades i suspeses pel Tribunal Constitucional (TC). "No n'hi ha prou amb dir que alguna cosa es va pressupostar per dir que es va gastar", sosté amb contundència l'advocat defensor.

L'advocat demana la inadmissió de la querella de la Fiscalia que ha originat tot el procediment i insisteix que "ni existeix delicte de rebel·lió, ni de sedició, ni malversació de diners públics, ni prevaricació ni desobediència". El lletrat reitera que l'Audiència Nacional no és l'òrgan judicial competent per investigar els delictes de sedició i rebel·lió, com defensa la jutge instructora Carmen Lamela.

Interpretació "novel·lada" dels fets a Catalunya


Van den Eynde reafirma en els recursos que "no hi ha constància" de l'"aixecament violent o tumultuari" que requereixen el delicte de rebel·lió i sedició, respectivament. I conclou que la descripció de fets de la Fiscalia en la querella no van més enllà d'una "curiosa interpretació novel·lada del que ha passat a Catalunya durant els últims anys". "La querella explica un procés d'autodeterminació nacional i intenta, sense èxit, vincular-lo a fets de signe violent o coactiu, mitjançat complicades interpretacions", defensa el lletrat dels republicans.

L'advocat també es mostra crític perquè el ministeri públic mostra "clars exercicis de drets cívics (reunió, manifestació, expressió) contaminats d'il·licitud per una esbiaixada visió del succeït". I fa extensiu aquest retret a la jutge Lamela perquè, en la seva interlocutòria, "parla de potencials riscos de violència i d'hipòtesis incertes, confonent repetidament la licitud o la il·licitiud d'un projecte polític independentista amb la causació d'insurreccions violentes o tumults orientats a uns determinats fins".

Contra el risc de fugida, reiteració delictiva i destrucció de proves

Els recursos presentats també posen en dubte el perill real de fugida, reiteració delictiva i destrucció de proves. En aquest sentit, Van den Eynde sosté que els seus clients van comparèixer voluntàriament al jutjat a pesar de l'"altíssim risc de detenció i inclús de presó provisional". I destaca que podrien presentar-se a les properes eleccions del 21-D.

D'altra banda, subratlla que no hi havia perill de tornar a delinquir ni destruir proves, ja que, els membres del Govern van ser cessats arran de l'article 155. De fet, recorda que el Govern de la Generalitat no s'ha reunit des del dia que els seus membres van ser destituïts i no s'ha adoptat cap acte executiu de la declaració d'independència del Parlament.

Citació i compareixença en menys de 24 hores

Un altre punt important dels recursos és la manca de temps per "articular degudament l'estratègia de defensa". L'advocat detalla que els seus clients van rebre la citació per declarar a Madrid "el dimecres 1 de novembre (dia festiu) a partir de les 10.45 del matí" mentre que l'hora fixada per a la compareixença era al dia següent, dijous dos, a les 9 del matí.

"El temps transcorregut entre la citació i la presa de declaració resulta objectivament insuficient per preparar una defensa", remarca. I finalment recorda que va sol·licitar la suspensió de la compareixença dins dels terminis legals però que la jutge Lamela va fer cas omís de la seva petició.
Enllaç notícia :