dijous, 26 d’octubre del 2017

Puigdemont descarta les eleccions i deixa la proclamació de la independència en mans del parlament



PAÍS - PRINCIPAT







El president diu que havia considerat la possibilitat de convocar les eleccions, però que el manteniment del 155 per part del PP l'ha frenat.













 

 

 

Per: Redacció  

26.10.2017  17:07





Com hem avançat a les quatre de la tarda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit de no dissoldre el parlament ni convocar eleccions. ’He considerat la possibilitat de convocar eleccions, i molta gent m’ha preguntat si ho faria. El meu deure és esgotar totes les vies per trobar una solució dialogada i pactada’, ha dit en la compareixença que ha fet a les cinc de la tarda al Palau de la Generalitat.





 


‘No tenim garanties suficients per a justificar la convocatòria d’eleccions al parlament avui. El meu deure era intentar-ho, per evitar l’impacte a les nostres institucions de les mesures de l’article 155, que són fora de la llei. No accepto aquestes mesures, perquè són injustes i abusives i perquè amaguen l’acció venjativa de l’estat espanyol’, ha explicat.



‘He intenat obtenir les garanties. Crec que he obrat amb responsabilitat, però no he obtingut una acció responsable per part del
PP, que ha intentar aprofitar l’avinentesa per crear més tensió. Correspon al parlament de fer allò que consideri la majoria per respondre a la mesura del 155’, ha afegit.



Així mateix, el president ha dit que ningú no podia retreure a la part catalana la voluntat de diàleg, que ‘la responsabiliat només ens és exigida a uns, i als altres els és permesa una absoluta irresponsabilitat.’ També ha fet una crida a actuar amb pau i civisme.





Una jornada d’infart




L’anunci arriba després d’unes hores d’incertesa. Poc abans del migdia ha transcendit que el president havia decidit de dissoldre el Parlament de Catalunya i de convocar eleccions. Aquesta decisió ha colpit tot el sector independentista i, fins i tot, havia motivat la idea d’alguns membres destacats del PDECat de sortir d’aquest partit.



Però tan bon punt el president ha comunicat la decisió de convocar eleccions als seus consellers i als representants del PDECat i d’ERC, els dirigents del PP de Madrid han insistit que continuarien aplicant les mesures contra l’autogovern de Catalunya anunciades per Mariano Rajoy el dissabte passat.



La compareixença prevista inicialment a les 13.30 s’ha ajornat una hora, primer, i s’ha acabat suspenent indefinidament, després, perquè Puigdemont no estava disposat a convocar eleccions si no hi havia un compromís de retirada del 155 per part del govern espanyol. Per això el president ha decidit d’aturar la convocatòria, perquè, de fet, no havia signat cap decret de convocatòria de les eleccions.



Tot plegat ha anat passant amb la convocatòria del ple del parlament per avui a les cinc de la tarda per donar resposta a l’atac contra l’autogovern de Catalunya que impliquen les mesures anunciades per Rajoy. Aquest ple no s’ha desconvocat pas i es preveu que comenci a les sis de la tarda, una hora més tard que no s’havia previst.







Enllaç notícia :

https://www.vilaweb.cat/noticies/puigdemont-descarta-les-eleccions-i-deixa-en-mans-del-parlament-de-proclamar-la-independencia/