dimecres, 4 d’octubre del 2017

L'IBEX-35 es desploma acceleradament



L'endemà del discurs del rei, l'indicador borsari cau per sota dels 10.000 punts 








per Gemma Aguilera 04/10/2017







L'IBEX-35 es desploma l'endemà del discurs del rei | Google






A pocs minuts perquè la borsa tanqués aquest dimecres, l'IBEX-35 ja ha caigut per sota dels 10.000 punts. Havia començat el dia proper als 10.100 punts, per sota de la barrera psicològica dels 10.200, però tanca amb 9.970 punts, és a dir, amb una desplomada que situa l'indicador de les principals empreses de l'Estat en una situació de debilitat que feia mesos que no es produïa. La situació de debilitat augmenta a mesura que passen les hores després del referèndum de diumenge, en què l'Estat espanyol va exercir càrregues policials brutals que han fet la volta al món.




Tot plegat, després que el rei Felip VI d'Espanya afirmés ahir en un missatge dirigit als espanyols que l'economia espanyola està en risc per culpa del procés català, una constatació que mai abans havia fet el monarca, ni tampoc les autoritats espanyoles. L'avís del monarca ha estat recollit pels mercats internacionls, que han tornat a castigar, com ho van fer l'endemà de les detencions, i també de la repressió policial de l'1-O, les empreses de l'IBEX-35 de forma generalitzada, però també la prima de risc espanyola.



De fet, el diari econòmic més prestigiós del món, el Financial Times, aquest matí ja situava la pressió sobre l'economia espanyola i la seva debilitat a l'hora d'assumir els
venciments de deute propers com la principal preocupació dels mercats financeres internacionals aquests dies.




Fins i tot el fundador de Wikileaks, Julian Assange, s'ha referit a la patacada de les 35 empreses cotitzades a la borsa espanyola en una piulada, en què vincula la caiguda d'un 2,5% al discurs del rei en què feia una crida a mantenir i augmentar si cal l'estat de repressió. 













Una oficina del Santander a Barcelona | GEMMA AGUILERA






Si bé la premsa espanyola destaca el càstig als bancs catalans, CaixaBank i el Sabadell, que efectivament ha estat el més fort, els tres bancs espanyols que cotitzen i que tenen negoci important a Catalunya també han estat arrossegats. El Santander, el BBVA -propietari de les antigues caixes de Terrassa, Manlleu i Sabadell, a més de Catalunya Caixa- i Bankia han registrat caigudes d'entre el 2,91% al 3,20%. 



Per tant, la banca espanyola també és vulnerable a la crisi política i policial de l'Estat a Catalunya. La caiguda històrica de totes les empreses cotitzades, incloses les empreses de l'Estat -AENA- i empreses com ACS.








Enllaç notícia :

http://elmon.cat/politica/libex-35-desploma-acceleradament#.WdT6FFMxUOY.twitter