dimarts, 26 de setembre del 2017

Turull: "La detenció de Puigdemont seria un acte de venjança i impotència"



REFERÈNDUM







Marta Lasalas
Barcelona. Dimarts, 26 de setembre de 2017




















El Govern no considera la possibilitat que es dugui a terme l'amenaça del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, sobre la hipotètica detenció del president Carles Puigdemont. No ho vol "ni imaginar", segons el portaveu de l'executiu, Jordi Turull, però adverteix que amb "la detenció del president de la Generalitat ja no estaríem parlant d'un acte de justícia -que no ho és-, sinó d'un acte de venjança i impotència".



Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu i quan encara no ha passat una setmana de l'operació policial de la Guàrdia Civil contra el referèndum, Turull s'ha mostrat molt crític amb l'actuació del fiscal general de l'Estat, al qual ha recordat que "no és el xèrif ni és el jutge" i que qui ha de decidir -"si hi ha una mínima garantia"- són els magistrats. "Com pot ser que un fiscal tingui barra lliure per fer el que vulgui?", ha retret el conseller.












"El que està veient tot el món és la vulneració de drets per part de l'Estat espanyol. El que estem vivint des de tots els punts de vista és escandalós", ha denunciat Turull, que ha argumentat les seves acusacions amb qüestions concretes com és el fet que a l'Estat espanyol és "molt normal que la pàgina web de la fundació Francisco Franco estigui operativa i la d'aquella entitat que ha
enlluernat el món amb increïbles mobilitzacions [l'ANC] estigui tancada, sense previ requeriment".



Davant d'aquesta situació, el conseller de Presidència ha evitat aportar cap mena d'informació logística sobre com es garantirà la celebració del referèndum, però ha insistit reiteradament que, per més "ardor guerrero i intimidacions" que hi hagi, l'Estat està "perdent el temps", perquè "l'1-O es farà".



Els Mossos saben què han de fer

 

 

El que sí que ha volgut deixar clar Turull és la confiança del Govern en l'actuació dels Mossos. "Els Mossos saben perfectament què han de fer", ha assegurat, a més de subratllar que el Govern no intervindrà en les decisions d'un cos que té "tot el prestigi i la confiança".



El conseller de Presidència ha contrastat aquesta no interferència en l'acció dels Mossos amb l'actitud del Ministeri de l'Interior en relació als cossos estatals. "Per part del Ministeri de l'Interior, lliçons de com dirigir la policia, zero", ha advertit, tot retraient que en tot cas poden donar lliçons sobre com "destruir l'adversari polític".



En resposta a la intervenció de la Fiscalia Superior de Catalunya en l'operatiu policial per aturar l'1-O i arran de les actuacions del director del gabinet de coordinació de la secretaria d'Estat de Seguetat del Ministeri de l'Interior, Francisco Pérez de los Cobos, el Govern ha decidit presentar un requeriment d'incompetència davant del Govern de l'Estat en què denuncia que s'ha alterat la dependència orgànica del cos de Mossos, i s'ha creat un cos de coordinació que vulnera les competències de la Generalitat previstes per l'Estatut.












Així mateix, l'executiu ha presentat un escrit davant del TSJC per "assumpció il·legítima" per part de la Fiscalia Superior de Catalunya de competències, en el qual es requereix que la Fiscalia deixi de practicar diligències en relació a la celebració del referèndum. Igualment, el Govern ha presentat una protesta formal per la vulneració de diversos articles de la Constitució, l'Estatut, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, el Conveni Europeu de Drets Humans i la Carta de Drets Fonamentals de la UE.








Enllaç notícia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/turull-la-detencio-de-puigdemont-seria-un-acte-de-venjanca-i-impotencia_195375_102.html