dijous, 28 de setembre del 2017

Saxo Bank diu que Catalunya "ja té molts dels atributs d'un Estat independent exitós"



ECONOMIA







L'entitat danesa destaca que comparteix les característiques de les grans economies desenvolupades.








ARA Barcelona







Imatge de la manifestació de l'11 de setembre del 2016. / Cèlia Atset








Saxo Bank ha emès aquest dijous un comunicat on defensa la viabilitat d'una hipotètica Catalunya independent: l'entitat danesa afirma, en concret, que Catalunya "ja té molts dels atributs d'un Estat independent exitós".



El text destaca que el territori català té algunes de les característiques distintives que solen compartir les grans economies desenvolupades. En primer lloc, Saxo Bank destaca la diversificació de l'economia catalana, amb un sector primari relativament petit, un sector terciari consolidat i una indústria que genera un valor afegit més gran en comparació amb Espanya i la resta de la Unió Europea.



El banc també destaca el grau d'obertura de l'economia catalana, "molt internacionalitzada". Com a exemple, cita el percentatge d'exportacions a països
que no pertanyen a la UE: la quota d'exportacions que van a fora de la Unió Europea ha passat del 27% el 2000 al 35% l'any 2015.



Finalment, l'informe remarca el pes de Catalunya a l'economia espanyola, que aporta un 19% del PIB. Malgrat que Saxo Bank fa esment a algunes de les assignatures pendents de l'economia catalana (la productivitat i una falta d'inversió en capital humà), l'entitat conclou que Catalunya "seria viable com a país independent" i seria la 13a economia dins la Unió Europea.