dijous, 21 de setembre del 2017

L'independentisme desborda l'Arc de Triomf per la llibertat dels detinguts



REPRESSIÓ POLICIAL







Nicolas Tomás
Foto: Roberto Lázaro
Barcelona. Dijous, 21 de setembre de 2017



















La convocatòria de les entitats era a les dotze a l'Arc de Triomf, a Barcelona, però a dos quarts riuades de gent ja començaven a arribar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Després de les manifestacions espontànies que van tenir lloc aquest dimarts, durant els escorcolls i detencions de la Guàrdia Civil a diferents departaments de la Generalitat, milers de persones han respost a la crida de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, i han desbordat el passeig de Lluís Companys.













El públic, de totes les edats, ha vingut a demanar la llibertat dels alts càrrecs del Govern català detinguts per la Guàrdia Civil. Malgrat la llarga jornada d'ahir, els assistents no tenen intenció de marxar del passeig fins que tots ells siguin posats en llibertat. N'hi ha que estan disposats a acampar en aquesta avinguda barcelonina si és necessari.



Alguns cotxes (i també autobusos) que pujaven l'avinguda de Lluís Companys s'han solidaritzat amb els concentrats fent sonar la seva botzina, que han estat contestats amb aplaudiments del públic. Entre aquest públic, també hi havia
bombers. Però sobretot molts joves que s'han saltat classe, però que han donat ambient a la concentració.













 Els manifestants han cridat tota mena de consignes, des de "detinguts llibertat" fins a "fora, fora, fora la justícia espanyola", passant per "no estem tots" i "con Franco esto sí pasaba". També hi ha hagut càntics per als Mossos d'Esquadra que custodien el TSJC, després de la seva actuació la passada matinada: "La senyera que porteu, no la mereixeu". I per als mitjans de Madrid que han donat suport a l'actuació de l'Estat espanyol: "Premsa espanyola manipuladora".












Mentre transcorrien les primeres hores de la concentració, el dispositiu dels Mossos d’Esquadra s’ha anat reforçant amb més agents. Això ha provocat alguna escena de tensió, entre joves que criticaven els efectius de la policia catalana i gent més gran que els defensaven. “Avui tot és comprensible, però equivoquen l’objectiu”, ha comentat un agent, que ha trencat el silenci habitual.



"No esteu sols"


La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dirigit unes paraules als centenars de manifestants concentrats en el passeig Lluís Companys. Forcadell ha promès als detinguts ahir en el setge policial que mantindran la mobilització fins que els alliberin. "No esteu sols. Us volem aquí amb nosaltres", ha exposat Forcadell, que ha demanat mantenir el caràcter "pacífic" de les mobilitzacions:


 “Respondrem fermament i sense caure en provocacions, que és el que volen”, ha sentenciat.



Les entitats convocants, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, han avisat que a partir d’ara ja res no serà igual. El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que cap demòcrata no pot no sentir vergonya després del que va passar ahir. “Potser és perquè no és tan demòcrata com diu ser”, ha dit.



Per la seva part, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha denunciat que l’Estat espanyol actua com Turquia, “un estat repressor que no respecta la llibertat d’expressió”. Tots dos han volgut deixar clar als detinguts que “no estan sols”.















Fins al TSJC, a més de representants de les entitats convocants, s’hi han apropat dirigents de tots els partits polítics independentistes. També hi ha hagut una delegació important dels comuns, encapçalada per Gerardo Pisarello, Jaume Asens, Joan Josep Nuet i Xavier Domènech. Aquest últim ha agafat la paraula per a demanar la llibertat dels "presos polítics". El públic li ha contestat amb crits de "vota sí".També hi ha anat el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, que també ha agafat la paraula.



En el moment dels parlaments polítics també han intervingut el secretari d'Economia de la Generalitat Pere Aragonès, l'exvicepresidenta Joana Ortega, l'exconsellera Irene Rigau, l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert o la diputada de la CUP Gabriela Serra, entre d'altres. La intenció és no abandonar l'Arc de Triomf fins que no sigui alliberat l'últim detingut.








Enllaç notícia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/independentisme-desborda-arc-triomf-llibertat-detinguts_193791_102.html