Primer la bona notícia: ja no hi ha cap ferit crític pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Els serveis mèdics catalans han aconseguit treure d'aquesta situació les últimes víctimes que restaven als diferents hospitals en què encara estan hospitalitzats els ferits. Encara que creien i proclamaven en despatxos oficials que "els hem destrossat el sistema sanitari", el resultat, per sort, no ha estat aquest. Els serveis d'emergències catalans són també els herois anònims d'aquells dies. Un honor que comparteixen, entre d'altres, amb els Mossos d'Esquadra, per més que es trobin immersos a la campanya de desprestigi més gran d'un cos policial orquestrada amb finalitats menyspreables que un és capaç de recordar després de l'èxit policial més gran que un és també capaç de recordar en un tema terrorista: en quatre dies es va desarticular un comando de 12 persones que van acabar detingudes o abatudes en diferents operacions policials.



La portada conjunta de la premsa escrita espanyola converteix certament el paper dels media en un cas únic i digne de ser estudiat. Com el suport de l'Associació de Mitjans d'Informació, que agrupa els editors espanyols de diaris, i que en defensa de la llibertat d'expressió protegeix un diari quan fabrica interessadament un document amb capçalera oficial inclosa i atribuïda primer a la CIA i després a un altre organisme de seguretat dels Estats Units. Hi haurà qui digui que tot s'hi val. Mentre això sigui així, molts d'altres haurem de dir que no tot s'hi val. Que com a exercici de distracció i d'intoxicació periodística podem continuar parlant del paperet en qüestió i de si hi va haver errors dels cossos de seguretat. Però potser ha arribat el moment, com succeeix allà on es produeixen atemptats, de començar a parlar dels terroristes i que se'ns comenci a informar sobre Abdelbaqui es Satty, l'imam de Ripoll de passat tan tèrbol que als
arxius policials espanyols tenia un ampli dossier des del 2005 i que per a la policia catalana era un gran desconegut.



Es Satty era el cervell, va reclutar i va adoctrinar en un temps rècord un grup de joves de Ripoll d'origen marroquí que van acabar formant la cèl·lula gihadista. El seu paper està envoltat d'un silenci policial important. Res no es filtra, res no se'n sap. I qui podria informar amb coneixement d'això potser ho faci a l'Audiència Nacional, que és la que instrueix el cas. Però no a la premsa. Es Satty va morir a Alcanar a l'explosió de les bombones de butà de la vigília de l'atemptat de Barcelona i, en conseqüència, tampoc sabrem res per ell. És una carpeta tancada? No deuria de ser-ho. Hi ha un cadàver però moltes preguntes sense resposta sobre Es Satty. El terrorista X d'aquest puzle i del tràgic atemptat.



Al costat del cas d'Es Satty, el planificador de l'atemptat fins on sabem, què volen que els digui, la resta sembla tot molt poca cosa. I, sobretot, molt interessat.








Enllaç article :

http://www.elnacional.cat/ca/editorial/jose-antich-imam-ripoll_187653_102.html