divendres, 15 de setembre del 2017

La demolidora carta de diputats danesos al Govern espanyol



REFERÈNDUM







Alba Solé
Foto: EFE
Barcelona. Divendres, 15 de setembre de 2017



















Un grup de diputats danesos ha enviat una carta al Govern espanyol on l'insten a dialogar amb Catalunya. L'escrit l'ha compartit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i du el segell del Parlament de Dinamarca. 














"Nosaltres, com a membres electes del Parlament danès, expressem la nostra més sentida preocupació per la situació que es viu a Catalunya, que ha arribat a un punt crític". Així comença la carta, mostrant la consternació dels diputats per la situació en què es troba el procés català, és per això que demanen al Govern espanyol "que jugui un paper constructiu" que encoratgi el diàleg.



També fan al·lusió a la manifestació de la Diada del passat dilluns i expliquen que "un altre cop, com hem estat veient durant sis anys, al voltant d'un milió de
persones catalanes han sortit al carrer de manera pacífica, demanant un referèndum". És per aquest motiu que asseguren no entendre per què les autoritats espanyoles no reaccionen davant d'aquesta petició i per què "no tenen voluntat d'establir un diàleg".



La carta recorda que "en una democràcia les amenaces judicials i les respostes legals no són la solució", i indiquen que són els polítics qui han de resoldre les tensions en qualsevol país europeu; "han de ser els polítics, no els jutges o les forces policials".



Finalment, els diputats danesos conclouen que els debats del Parlament català "no poden portar un procés judicial a càrrec del Govern espanyol contra el president català i el seu equip". Afegeixen que les accions repressives i amenaces dels darrers dies contra funcionaris, alcaldes, mitjans i ciutadans "no poden ser la solució de cap problema". Per tots aquests motius, asseguren que ells, "com a diputats que representem un partit democràtic, estem cada vegada més preocupats per aquesta falta d’habilitats polítiques per fer front a aquest repte".



Contingut íntegre de la carta

 

"Nosaltres com a membres electes del Parlament danès, Folketinget, ens agradaria expressar la nostra més sentida preocupació veient la situació a Catalunya, la qual ha arribat a un punt crític.



Instem al Govern espanyol a jugar un rol constructiu que encoratgi el diàleg polític, de seguida.



Aquesta setmana hem vist un altre cop, com portem fent durant sis anys, al voltant d’un milió de persones a Catalunya sortint als carrers de manera pacífica, demanant un referèndum.



No entenem perquè les autoritats espanyoles no estan reaccionant davant d’aquesta petició, i perquè no hi ha voluntat d’establir un diàleg i intentar redreçar aquest problema polític.



En una democràcia, les amenaces judicials i les respostes legals no són la solució. Els polítics, no els jutges o les forces policials, són els que han de resoldre les tensions polítiques en qualsevol país europeu i democràtic.



Els debats al Parlament Català - de fet, en qualsevol Parlament democràtic - no poden portar a un procés judicial a càrrec del Govern espanyol contra el President català i el seu equip, en mig de l’erosió de la separació de poders.
Les accions repressives dels darrers dies, les creixents amenaces a funcionaris, diputats, alcaldes, mitjans, companyies i ciutadans no poden ser la solució de qualsevol problema polític.



Nosaltres, diputats que representem un país democràtic, estem cada vegada més preocupats per aquesta aparent falta d’habilitats polítiques per fer front, al que és essencialment, un repte polític.



És necessari involucrar-se, quan abans millor, en un diàleg polític: l’única manera de suavitzar les tensions i acompanyar les transformacions. Posar-se d’acord i la col·laboració seran les úniques formes d’ensortir-se’n."







Enllaç notícia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/carta-diputats-danesos-referendum_191829_102.html