dimecres, 16 d’agost del 2017

Última hora : El TC rebutja el recurs del Govern sobre la tramitació exprés del referèndum



REFERÈNDUM







Els dotze magistrats de l'alt tribunal espanyol han decidit mantenir d'aquesta manera la suspensió automàtica de cinc mesos.








per Nerea Rodríguez 16/08/2017






La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid | ACN
 






El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat aquesta tarda el recurs de súplica del Govern contra la suspensió cautelar de la reforma del reglament del Parlament, en una reunió que ha començat a dos quarts de sis de la tarda. El Govern que encapçala Carles Puigdemont va acordar durant la reunió del Consell Executiu del passat 1 d'agost personar-se davant el TC per defensar la reforma del Reglament del Parlament, amb l'objectiu de deixar sense efecte la suspensió i evitar l'admissió a tràmit del recurs de l'Estat a l'alt tribunal espanyol contra la norma catalana. Però els dotze magistrats de l'alt tribunal espanyol han decidit mantenir d'aquesta manera la suspensió automàtica de cinc mesos.



Ara que el recurs de súplica de l'executiu català no ha estat acceptat pel TC, el Govern formularà les al·legacions pertinents en defensa de la constitucionalitat del precepte recorregut del Reglament del Parlament -l'apartat segon de l'article 135-, i instarà a l'aixecament de la suspensió de la seva aplicabilitat i eficàcia.



L'article impugnat pel govern que encapçala Mariano Rajoy preveu que el grup parlamentari promotor de qualsevol proposició de llei pugui sol·licitar-ne la tramitació a través del procediment de lectura única. El recurs de súplica del
Govern va ser presentat amb l'objectiu evitar "l'abús de dret" que l'Executiu va entendre que es donava per part del govern espanyol en invocar l'article 161.2 de la Constitució, que comporta la suspensió automàtica del precepte impugnat. La decisió es va prendre a proposta del portaveu del Govern, Jordi Turull, i del conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva. Turull va considerar en roda de premsa que el recurs del govern espanyol formava part de la "persecució preventiva i ideològica" de l'Estat contra Catalunya, i subratllava que els reglaments dels parlaments de 14 comunitats i el del Congrés preveuen el mateix mecanisme.



Precisament, en un primer moment, estava previst que aquest dimecres es produís l'admissió a tràmit de la Llei del referèndum que serviria per donar suport a la celebració de l'1 d'octubre anunciat per Carles Puigdemont i el seu Govern. Però finalment, la Mesa del Parlament ha acabat ajornant la decisió de dur al ple aquesta llei. Carme Forcadell ha explicat aquest migdia que és ella qui té la potestat d'incloure o no una proposició de llei en l'ordre del dia d'un ple o admetre-la a tràmit, però que no ho ha fet encara perquè "donada la seva complexitat, ho estic valorant".







Enllaç notícia :

http://elmon.cat/noticia/219763/el-tc-rebutja-el-recurs-del-govern-sobre-la-tramitacio-expres-del-referendum