dimecres, 23 d’agost del 2017

Els partits accepten un rol secundari a la manifestació del «no tinc por»





ATEMPTAT A BARCELONA - CAMBRILS






El rei Felip VI i Rajoy, que pretenien encapçalar-la, es resisteixen ara a confirmar si hi assistiran després dels recels a donar-los protagonisme

La voluntat de mantenir la transversalitat ha fet que s'imposés amb naturalitat el protagonisme cívic

LA VEU DE NACIÓ «Felip VI i Rajoy, legitimitat perduda», per Ferran Casas








| 22/08/2017 a les 21:51h







Puigdemont, Colau, Sáenz de Santamaría, Felip VI i Letizia durant l'ofrena floral que es va fer a la Rambla divendres | ACN








La manifestació en contra del terrorisme que dissabte recorrerà el cor de Barcelona, la capital de Catalunya, serà l'estampa d'una unitat política i social com feia anys que no es veia a l'estat espanyol marcant, de nou, distàncies entre una realitat i una altra. La lliçó de l'11-M està ben apresa: la instrumentalització que va fer aleshores el govern d'Aznar intentant situar l'autoria en ETA per obtenir rèdit electoral a les portes de les generals de 2004 va abocar Espanya a una divisió amb pocs precedents i una polarització entre el PP i el PSOE que va fer saltar pels aires els acords antiterroristes i va donar peu a uns anys marcats per la crispació.


 

La recepta catalana passa per una capçalera de la manifestació que serà insòlita. No seran, com va passar a Madrid dies després dels atemptats amb la ciutadania clamant ¿Quién ha sido?, els principals líders polítics els que desfilaran al capdavant de la marxa que anirà des dels Jardinets de Gràcia fins a plaça Catalunya, sinó representants de la societat civil i dels cossos policials i d'emergència. A hores d'ara falta la confirmació de l'assistència del president espanyol, Mariano Rajoy, i és una incògnita si el rei Felip VI hi participarà. Fonts de la Zarzuela asseguren que encara "no està decidit" malgrat que divendres, després de que Carles Puigdemont i Ada Colau la convoquessin en nom de les institucions que presideixen, es donava per fet que el rei l'encapçalaria.





A més dels serveis públics, també es vol donar protagonisme a les entitats que treballen per la integració i contra el racisme i la xenofòbia





Tots els partits sense excepció, també el govern espanyol, han acceptat apartar-se del focus mediàtic (la CUP va ser la primera formació que ho va posar damunt la
taula i la van secundar ERC i els comuns hores després) en un moment en el qual es vol reconèixer la tasca feta pel dispositius policial i sanitari, així com pels voluntaris, per atendre les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat dijous, que van provocar 15 morts i 130 ferits.




A hores d'ara està en debat si hi haurà o no una segona o tercera capçalera de caràcter institucional que agrupi els representants polítics. En el disseny de la manifestació que preparen conjuntament l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat en diàleg amb les entitats també es contempla que tinguin una presència destacada associacions que treballen a favor de la cohesió social i en contra del racisme i la xenofòbia.




Les assistències de Rajoy i el rei, per confirmar


Sigui com sigui, el Govern i els màxims representants dels partits catalans hi seran. També els líders del PSOE, Podem i Ciutadans. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ja ha avançat que l'executiu espanyol estarà "molt ben representat" a la manifestació, però no ha detallat si hi assistirà Rajoy. En tot cas, des dels partits catalans no contemplen que el president espanyol no hi sigui.




Tampoc s'ha confirmat encara la presència del rei. A la manifestació contra l'atemptat de l'11-M del 2004 sí va desfilar, quan encara era príncep, al costat d'Aznar i de les infantes. De fet, Felip VI va assistir a la concentració del passat divendres al migdia a plaça Catalunya, però va ser objecte de polèmica just després, quan NacióDigital va explicar en exclusiva que la Zarzuela havia demanat als hospitals que tant ell com la reina Letizia es fessin fotografies amb les víctimes de l'atemptat.





Quan encara no era rei, Felip VI va encapçalar la manifestació en contra de l'atemptat de l'11-M l'any 2004




Precisament, la CUP ha situat la possible presència del rei i de Rajoy al centre de la polèmica. Els anticapitalistes ja han deixat clar que participaran a la concentració, però han advertit que no pensen compartir capçalera si algun dels dos hi assisteix. Estaran, asseguren, "al costat de la gent i de la ciutadania" i no de Rajoy o el rei, a qui consideren "responsables indirectes" dels atemptats per la seva "relació" amb països com l'Aràbia Saudita o Qatar, que "financen i ajuden a enfortir Daesh".




A l'espera de confirmar-se si els dos màxims representants de l'estat espanyol seran dissabte a la concentració, per ara de portes enfora tothom ha guardat les formes. Tot i això, segons ha pogut saber NacióDigital, al govern espanyol li neguiteja com s'està preparant la manifestació. Fonts coneixedores de com s'està dissenyant la marxa expliquen que la Moncloa ha intentat que sigui TVE qui emeti la senyal institucional de la manifestació i l'emeti a tot el món. La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, però, s'hi han negat i han fet pinya perquè sigui TV3 qui faci aquesta tasca. En la concentració de les Rambles TVE va centrar el plànol en el monarca i els representants del govern central, deixant fora Puigdemont, Colau i el vicepresident Oriol Junqueras.






Concentració a la mesquita de Cambrils en mostra de rebuig als atemptats. Foto: Sílvia Jardí/ACN






 Cambrils i Ripoll també sortiran al carrer

Fonts coneixedores dels preparatius de la manifestació expliquen que des del primer moment es va apostar per un disseny de manifestació en la qual fos la societat civil, la mateixa que divendres de forma espontània va començar a cridar que no tenia por, qui portés la veu cantant per assegurar que la marxa no perdés transversalitat ni es convertís en un assumpte polèmic. Les declaracions que la CUP va fer diumenge platejant públicament la seva absència si el rei anava a la manifestació va servir per reforçar el caràcter social que ja es pretenia donar a la capçalera.



A més de la manifestació de Barcelona, també a Ripoll, municipi on residien els autors dels atemptats, es celebrarà dissabte una concentració en contra del terrorisme. L'Ajuntament de Cambrils, municipi on es va produir el segon atemptat en el qual va morir una persona i van ser abatuts cinc dels responsables dels atacs, també ha convocat una manifestació divendres a les vuit del vespre sota el lema Tots som Cambrils.






Enllaç notícia :