dimarts, 15 d’agost del 2017

El TC rebutjarà el recurs de la Generalitat sobre la tramitació exprés del referèndum



REGLAMENT







El Nacional
Foto: E.M
Barcelona. Dimarts, 15 d'agost de 2017




















El ple del Tribunal Constitucional (TC) rebutjarà aquest dimecres el recurs que la Generalitat catalana va presentar contra la suspensió de la reforma del reglament del Parlament català que ha de servir tramitar de forma exprés el referèndum de l'1 d'octubre.



La reforma del reglament es va aprovar el passat 26 de juliol i contempla la possibilitat de tramitar Proposicions de Llei per lectura única i a instàncies d'un sol grup, el que permetria aprovar la Llei del Referèndum per la via exprés i sense esmenes de l'oposició. És un dels punts més polèmics de la reforma del reglament que plantejava Junts pel Sí i va suscitar els recursos de Ciutadans i el PP català per una banda, i del Govern espanyol per l'altra.



Tan sols cinc dies després d'aprovar-se el nou reglament, el ple del TC va admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat per l'Executiu de Mariano Rajoy i aquest va quedar automàticament suspès de manera cautelar. Així mateix, el tribunal va advertir als membres de la Mesa del Parlament de què
l'aplicació d'aquesta reforma comportaria responsabilitats, fins i tot penals. Com a resposta per part del Govern, el 3 d'agost va presentar un recurs de súplica perquè s'aixequés la suspensió, al·legant que s'havia produït un "abús de dret".



La decisió no es dictarà fins aquest dimecres però tot indica que el TC no acceptarà el recurs de la Generalitat. El ple se celebrarà a les 17:30h i, segons han informat fonts de l'alt tribunal a Efe, es justificarà la resolució negativa del recurs en base a la jurisprudència de la consulta del 9-N del 2014. El TC ja va dir llavors i ha reiterat en sentències posteriors que els recursos contra l'admissió a tràmit d'un recurs d'inconsitucionalitat, com aquest cas, només es poden admetre si es refereixen al compliment de requisits processals, però no al fons de l'assumpte, segons les fonts.



Amb la mirada al Parlament

Durant la jornada d'aquest dimecres confluiran la decisió del ple del TC sobre Catalunya amb la primera reunió ordinària de la Mesa del Parlament, que obrirà el nou període de sessions de la cambra catalana. Tot i que no figura en l'ordre del dia figuri l'admissió a tràmit de la Llei de Referèndum, presentada a finals de juliol, aquesta podria incloure's a últim moment o fins i tot tramitar-se més endavant.



També aquest dimecres a la tarda el Consell de Ministres es reunirà de forma extraordinària per analitzar la situació a l'aeroport del Prat tot i que també podria aprofitar la reunió per fixar les properes passes del Govern espanyol en relació a Catalunya, en cas que la Mesa admeti a tràmit la Llei del Referèndum.









Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/tc-recurs-generalitat-reforma-reglament_182808_102.html?utm_source=Twitter&utm_medium=Social&utm_content=Post#