dimarts, 15 d’agost del 2017

El PP descarta aplicar l'article 155 a Catalunya "per raons temporals i jurídiques"



CONSTITUCIÓ







Europa Press
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimarts, 15 d'agost de 2017




















El PP ha descartat "per raons temporals i jurídiques" iniciar el procediment per aplicar l'article 155 de la Constitució, que obre la porta a la suspensió de l'autonomia, i aposta per altres fórmules "més oportunes i realistes" per intentar impedir la celebració del referèndum el pròxim 1 d'octubre.



Així ho ha anunciat el portaveu del PP en el Congrés, Rafael Hernando, en una entrevista a Europa Press, on ha explicat que recórrer a aquest article "en aquests moments" no seria útil, ni per raons de temps ni per aspectes jurídics. Amb aquestes declaracions, Hernando tanca la possibilitat que el PP aprofiti la seva majoria absoluta en el Senat per aplicar per primera vegada aquest article de la Constitució, que permet "obligar" a un govern autonòmic al "compliment forçós" de les seves obligacions, tot i que no precisa com.



El procediment que regula el Senat per aplicar aquest article exigeix que el Govern espanyol enviï al president de la Cambra una proposta amb les mesures concretes que planteja i que han de ser debatudes en la Comissió General de Comunitats Autònomes, que ha de demanar al president autonòmic afectat, en aquest cas Carles Puigdemont, les al·legacions que consideri oportunes. Una vegada superat aquest tràmit, la proposta final s'hauria de votar en el ple del Senat, on el PP té majoria absoluta.



Opcions "mes oportunes i realistes"

Però Hernando descarta aquesta via: "Per raons de pràctica temporal i jurídica, en aquests moments, l'article 155 no resoldria el problema", afirma el portaveu popular davant dels qui aposten per posar en marxa ja aquest procediment davant de la convocatòria del referèndum. Hernando entén que hi ha mesures "més oportunes i realistes" i que està en mans dels tribunals respondre a l'incompliment de la llei o decidir si es cometen delictes com el de sedició, una sublevació davant de l'ordre jurídic.



En tot cas, el dirigent del PP ha volgut deixar clar que el pes de la llei "acaba caient a sobre" de qui no acata les normes i ha recordat que ja hi ha dirigents polítics com l'expresident Artur Mas i l'exconseller Francesc Homs que ja han estat condemnats per la consulta del 9 de novembre de 2014: "Si algú vol continuar disparant-se trets al peu, que segueixi per aquest camí," adverteix.



Preguntat per l'ús de la força per evitar que es col·loquin urnes l'1 d'octubre i que se celebri un referèndum com el 9 de novembre de 2014, vesteixi la insistència de les forces independentistes catalanes, el portaveu parlamentari respon que l'Estat de Dret té "diferents mecanismes" per defensar-se i per aconseguir que l'1-O no se celebri: "No hi haurà referèndum", insisteix.



Els Mossos, força de seguretat de l'Estat

"Cal actuar amb prudència, però amb contundència i és el que es produirà. L'Estat de Dret té unes regles i hem de respectar-les tots, no hi ha estats de dret a la carta, ni drets de pernada, que és el que pretenen tenir alguns", agrega. En aquest sentit, Hernando recalca que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat respectaran l'Estat de dret i apunta que els Mossos d'Esquadra, la policia autonòmica catalana, formen part d'aquest col·lectiu com també l'Ertzaina, la policia basca.



El portaveu assegura desconèixer si efectivament la Generalitat compta ja amb urnes per recollir vots l'1 d'octubre i amb un cens electoral, però entén que l'important no són aquests "elements materials". "Només són mitjans per continuar aprofundint en una direcció, la confrontació i la mutilació del dret dels ciutadans que viuen a Catalunya a ser espanyols i europeus", exposa.



La CUP té el Govern "de genolls"

Hernando confia que el Parlament de Catalunya no tramiti la llei del referèndum, norma que no està inclosa de moment en l'ordre del dia que la Mesa del legislatiu autonòmic revisarà aquest dimecres: "Seria lamentable que la Mesa continués amb aquest procés, això ha d'acabar ja", diu. I apunta que el "problema" és que el partit que "imposa les condicions" i que governa a Catalunya és la CUP, amb deu diputats dels 135 que componen el Parlament i manté "arrossegant-se de genolls" a l'Executiu autonòmic.



"Un grup anarquista, de tall totalitari, és qui mana allà i amb pocs vots determina què han de fer ERC i el PDeCAT", diu Hernando. En qualsevol cas, el portaveu parlamentari defensa la feina del Govern espanyol "davant el disbarat dels independentistes a Catalunya", diu que s'han pres mesures i respon a l'acusació d'immobilisme que li llança el PSOE. "Estem en marxa des de fa molt temps però el PSOE no se n'ha adonat. Quan un s'enterboleix en problemes interns no s'adona del que fan els altres", conclou.









Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/pp-aplicar-article-155_182736_102.html