divendres, 4 d’agost del 2017

Cinc claus sobre Eulen, l'empresa que ha portat els vigilants del Prat a la vaga



AEROPORT DEL PRAT







La multinacional especialitzada en externalitzacions gestiona un total de 27 aeroports a l'Estat i a Amèrica

La seva relació amb el PP gallec va portar al companyia a afrontar una investigació per tràfic d'influències.








| 04/08/2017 a les 14:41h







Llargues cues a l'aeroport del Prat | ACN








Primer matí de vaga dels vigilants dels controls de l'aeroport del Prat i enèsim col·lapse en plena temporada de vacances. La reivindicació laboral dels treballadors ha deixat cares llargues entre els passatgers amb cues que han arribat fins a una hora a la T1 i a les prop de dues hores a la T2. Al centre de la polèmica hi ha l'empresa responsable del servei de control de passatgers, Eulen. Però qui és exactament aquesta multinacional especialitzada en externalitzacions? Us ho expliquem en cinc claus:


 


1. Quina és la història d'aquesta empresa?


David Álvarez Díez va fundar el 1962 a Bilbao, la Central de Limpieza El Sol, l'embrió de l'Eulen actual, que estava especialitzada en l'externalització dels serveis de neteja, pràctica que al llarg dels anys va anar en auge. En els anys següents, Álvarez va seguir creant empreses especialitzades en la prestació de cada cop més serveis externalitzats. El 1974 constitueix Prosesa -actual Eulen Seguridad- que va portar el primer gran boom de l'empresa amb l'aprovació de la llei que implantava la seguretat privada a bancs i caixes.




Aprofitant el creixement econòmic i el desenvolupament de l'administració posterior a la Transició els anys 80, l'empresari aprofita per diversificar els seus negocis en altres àmbits com manteniment d'instal·lacions, medi ambient, control energètic i restauració d'edificis i obres artístiques i estableix la seu a Madrid, on el 1982 es presenta el Grup Eulen. El 1997 l'empresa fa el salt internacional amb presència a Portugal, Mèxic, Costa Rica, Argentina, Colòmbia, Xile, Nicaragua, Panamà, República Dominicana, Uruguai i Perú. El 2008, fins i tot, compra una empresa especialitzada en handling aeroportuario d'Estats Units i la seu s'instal·la a Miami.




2. Qui està al capdavant de la companyia?


El 2015 mor Álvarez, fundador i president del grup Eulen, però la lluita pel control de la companyia havia començat abans, el 2010. Les discrepàncies amb cinc dels set fills que tenia en la gestió d'Eulen va generar una guerra interna que va arribar als tribunals. A principis de 2013, l'empresari, casat en terceres núpcies, va constituir amb la seva filla María José Álvarez Mezquíriz una societat per controlar el 60% de la companyia i frenar els fills "crítics" que el volien jubilar: Marta, Elvira, Juan Carlos, Emilio i Pablo. En els últims anys, el fundador també va comptar amb el suport del seu fill Jesús David, mentre la resta de fills intentava fer les paus amb el seu pare.




Finalment, María José Álvarez Mezquíriz va assumir la presidència executiva d'Eulen el 2016 i, seguint amb el testament del seu pare, va fer-se amb el 59,14% de l'empresa. La disputa pel pastís, però, no ha acabat mai del tot. Un dels últims moviments dels "díscols" va ser fer-se amb el control de les bodegues Vega Sicilia, també propietat de la família.

Un altre personatge que permet conèixer l'empresa és la seva apoderada a Galícia, Micaela Núñez Feijóo, germana del líder del PP gallec i president del govern autonòmic, Alberto Núñez Feijóo. Precisament a Galícia, la companyia va tenir diverses polèmiques relacionades amb adjudicacions dels anys 2010 i 2015 per més d'un milió d'euros. L'oposició va acusar Feijóo d'afavorir la contractació d'Eulen i fins i tot es va obrir una investigació judicial per tràfic d'influències.




3. Quina és la dimensió del grup Eulen?

Des de l'any 1962, Eulen ha experimentat un creixement meteòric. En poc més de 50 anys, Álvarez va aconseguir crear un imperi econòmic. Els 80 la facturació del seu conglomerat d'empreses ja va superar els 9.000 milions de pessetes i la plantilla va arribar als 11.200 treballadors. En el seu 50 aniversari, el 2012, l'empresa fundada per Álvarez ja sumava 78.000 treballadors en 14 països d'arreu del món i va tancar l'any amb una facturació de més de 1.300 milions d'euros.




4. Quants aeroports gestiona a l'estat espanyol?

Eulen gestiona un total de 27 aeroports a Espanya i Amèrica. La majoria, un total de 18, són de l'estat espanyol. El juny de l'any passat va aconseguir la concessió de l'aeroport del Prat. Els serveis que presta en l'àmbit aeroportuari són vigilància de perímetres amb patrulles, inspecció d'equipatges amb raigs X, inspecció de passatgers en els controls de les terminals, intel·ligència de seguretat aplicada a l'operació, anàlisi de riscos i formació i conscienciació en matèria de seguretat aeroportuària.




5. Què li reclamen els vigilants del Prat?

La vaga convocada al Prat busca millores laborals. La representant del Comitè de Vaga, Genoveva Sierra, va assegurar que les condicions laborals dels treballadors de l'empresa de seguretat són "precàries" i va exigir a Aena que intervingui perquè aquest no és un problema "d'Eulen o de Prosegur", sinó que afecta a tots els aeroports i companyies de seguretat. "Si en les licitacions que fa Aena hi hagués uns requeriments mínims, independents a l'empresa que entri a fer el servei, els empleats no ens veuríem perjudicats", va apuntar Sierra dimecres després de convocar la vaga, i va remarcar que per poder-ho fer possible caldria incrementar els diners que es destinen a aquesta concursos.




La treballadora va recordar que els empleats d'Eulen fan jornades maratonianes de 14 i 16 hores, cobren sous de 900 euros i no poden descansar perquè "no hi ha prou personal i el personal extra que hi ha ara no està ben format per poder asseure's a assumir les tasques de la màquina d'escàners". A banda, també va criticar que no hi hagi una equiparació salarial i que el sou es fixi depenent de si Eulen ha contractat directament una persona o de si es tracta d'una subrogació.








Enllaç noticia :