dijous, 10 d’agost del 2017

Alfred Bosch (ERC), d'acord amb els postulats de l'ANC sobre la participació a l'1-O



PROCÉS






L’ANC fa una crida a aplicar el resultat de l’1-O al marge de la participació

L’entitat insta els partits a consensuar i comprometre’s en públic a tirar endavant la independència “sigui quin sigui” el percentatge de votants

Pretén esquivar un possible boicot.








El líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch Foto: Europa Press.








Política


El president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha defensat que no es fixi un mínim de participació en el referèndum de l'1 d'octubre perquè, si no es fa, "sempre hi haurà algú que voldrà boicotejar el referèndum". Ho ha dit aquest dijous en una entrevista radiofònica recollida per Europa Press en ser preguntat pel document intern de l'ANC en el qual s'aposta perquè la independència tiri endavant sigui quina sigui la participació en el referèndum. Bosch ha sostingut que no fixar un mínim de participació és lògic perquè seria "usar la norma que usa tothom", en referència a les recomanacions de la Comissió de Venècia sobre bones pràctiques en la celebració de referèndums.



Sobre una eventual crida dels comuns a participar en el referèndum demanant el vot pel 'no', Bosch ha argumentat que "qualsevol crida a la participació és positiva" i ha reiterat que, per a ell, anar a votar és un exercici de democràcia. Ha rebutjat que sigui una altra entitat la que posi les urnes en el referèndum en lloc del Govern i ha apuntat que una eventual convocatòria "no enganya a ningú" perquè JxSí es va presentar a les eleccions amb l'objectiu de proclamar la independència.



L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) demana als diversos partits que consensuïn i expressin públicament que, “sigui quin sigui” el percentatge de
participació en el referèndum de l’1 d’octubre, es tiri endavant la independència si es registren “més vots favorables que no pas vots contraris”. En un document intern difós per l’agència Europa Press, l’entitat sobiranista sosté que davant d’un eventual boicot per part de Ciutadans, el PP i el PSC, i en vista que la llei del referèndum no fa cap referència a la participació, cal que s’estableixi “un consens polític previ sobre aquesta qüestió entre les forces independentistes”.



L’ANC fa una crida al govern i diputats de Junts pel Sí i la CUP a expressar públicament aquest compromís. L’entitat presidida per Jordi Sànchez veu impossible aventurar amb antelació l’abast d’un possible boicot, però considera necessari que l’estratègia del govern es dissenyi “per defensar el veredicte de les urnes en qualsevol dels escenaris”.



L’entitat troba que és un error assumir que tal boicot no existirà o que serà poc rellevant, fet que, avisa, “per excés de confiança pot sortir molt car al procés”.



La Comissió de Venècia recomana no posar llistons de participació per evitar, justament, boicots. En el referèndum de l’Estatut, el 2006, no hi havia cap mínim en aquest sentit i va anar a votar el 49,5% del cens. En el cas del referèndum sobre la fallida Constitució Europea, el 2005, tampoc hi havia topalls i van acudir a les urnes un 41,77% dels ciutadans... “En tots dos casos, el fet que la participació no assolís el 50% del cens no va treure legitimitat en el resultat ni va posar en dubte la seva validesa política i jurídica”, constata l’ANC. “Fer boicot és adulterar l’abstenció i l’ús normal del mètode democràtic”, es diu en el document.



La majoria absoluta dels vots vàlids emesos a Catalunya en eleccions s’ha situat en tots els casos al voltant del 30/40% del cens.



LES XIFRES


41,77
per cent
del cens va votar en el referèndum sobre la Constitució Europea, que no tenia mínim de participació.

49,5
per cent
va registrar el referèndum de l’Estatut. L’ANC recorda que no assolir el 50% no li va restar legitimitat.
Enllaç noticia :