dijous, 27 de juliol del 2017

Luzón revoca el decret de Moix i ratifica els fiscals del 3%



Grinda i Bermejo segueixen en les causes del Vendrell i el TSJC, i el nou fiscal en cap nomena Grinda en el cas Agisa de Girona.









ERNESTO EKAIZER Madrid







Alejandro Luzón, en una imatge d'arxiu








El fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, revoca el decret del 18 d'abril passat firmat pel seu antecessor Manuel Moix, en el qual separava els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda de la investigació de les comissions presumptament pagades a CDC i les seves fundacions a canvi d'adjudicacions d'obres.



Bermejo i Grinda, segons la resolució adoptada pel nou fiscal en cap, són responsables de la investigació del jutjat del Vendrell, a càrrec del jutge Josep Bosch Mitjavila i de la instrucció oberta pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l'exconseller de Justícia i diputat al Parlament Germà Gordó; a més, Luzón ha nomenat Grinda en el cas Agisa, empresa d'aigües de Girona que fins ara portava el fiscal de Girona.



Fonts fidedignes asseguren a l'ARA que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha expressat el seu acord amb el plantejament de Luzón, tot i que amb
anterioritat, al mes d'abril, havia donat suport a Moix. La participació de Grinda en el requeriment al Palau de la Generalitat i al Parlament i l'entrada i registre al CTII a començaments d'aquesta setmana indicaven, segons va avançar l'ARA, que l'orientació de Moix havia estat abandonada per Luzón. Ara la decisió de Luzón es formalitzarà de manera imminent, segons asseguren les fonts consultades.



Maza havia sol·licitat informe als fiscals sobre la competència del cas del 3%. Aquest informe ha tingut un cert retard fins la resolució sobre els fiscals a càrrec del cas. L'informe intern a la fiscalia proposa la inhibició del jutge Bosch Mitjavila perquè la causa passi a ser instruïda a l'Audiència Nacional.



D'altra banda, l'advocat i exfiscal Ignacio Peláez -el que va promoure una querella per prevaricació sense èxit contra els fiscals del cas Gürtel Concha Sabadell i Miriam Segura- ha patit un revés en la seva estratègia contra el fiscal Grinda. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha desestimat dues querelles criminals de Peláez contra Grinda. Maza, però, ha escrit a Peláez, ha refusat els termes d'un escrit contra l'anterior fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, i ha desestimat les seves acusacions.