dimecres, 5 de juliol del 2017

La triple aliança de Zapatero, Aznar i González contra el referèndum



PROCÉS







Nicolas Tomás
Foto: EFE
Barcelona. Dimecres, 5 de juliol de 2017
















Els tres últims expresidents espanyols, Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero, s'han assegut en una mateixa taula aquest dimecres. El motiu era una taula rodona en el marc dels actes de commemoració dels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques. I el referèndum català, l'endemà de la presentació de la llei que el regularà, també ha estat sobre la taula. L'acte ha estat organitzat pel grup Vocento i presentat pel director del diari ABC, Bieito Rubido.





El primer expresident a agafar la paraula ha estat Felipe González, que ha afirmat que "el problema de Catalunya no és amb Espanya, sinó amb la mateixa Catalunya". González ha anat més enllà i ho ha comparat amb la situació de Veneçuela. "La proposta a Catalunya són com les de Maduro", ha dit l'exmandatari. I ha afegit: "Stalin reconeixia el dret d'autodeterminació. I els autodeterminava ell, amb pobles sencers a Sibèria".



Felipe González s'ha pronunciat també sobre l'article 155 de la Constitució espanyola: "No és cert que
es pugui posar fi a l'autonomia amb el 155. El que exigeix dels responsables de govern és que si vulneren les normes s'ha de donar una resposta per a retornar la realitat a l'àmbit constitucional. És molt ambigu, afortunadament ambigu". Segons l'exmandatari, la CUP són els únics coherents: "Els de la CUP saben que si Catalunya se'n va d'Espanya serà l'Albània del passat, però els és igual, els és igual marxar d'Europa".












"Abans es trencarà Catalunya"

Per la seva part, José María Aznar, que s'ha autodefinit com a "reformista convençut", s'ha erigit en defensor de la sobirania espanyola. Aquesta sobirania "està en el poble espanyol, no en 17 pobles", ha assegurat Aznar. Ha insistit en el que ell mateix deia anys enrere: "Es posa en risc un principi constitucional. Abans de trencar-se Espanya, es trencarà Catalunya. No existeix un conflicte entre espanyols i catalans, hi ha un problema d'alguns catalans. Faríem bé de defensar aquells catalans que defensen la legalitat".



"No es pot viure com si no s'hagués clavat una puntada de peu a la taula de la convivència", ha advertit el també president de la fundació FAES. "Si algú vol reformar la Constitució, que m'expliqui per a què i amb quin suport compta. Per a aquells que volen trencar les normes de convivència, cal reafirmar-les", ha afegit Aznar. "Les lleis no poden ser vulnerades. Estar en política significa fer política".





"Qui perd vol revenja"

Finalment, ha estat el torn de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha criticat que "la deriva del Govern de Catalunya i les forces independentistes és incomprensible, un viatge a enlloc que exigirà una reconsideració". També ha negat el dret d'autodeterminació de Catalunya: "No hi ha cap democràcia en el món que hagi conegut una segregació territorial. Els referèndums de confrontació són negatius, i qui perd vol la revenja". Ha posat Escòcia i el Quebec com a exemples.



L'aposta de Zapatero, que s'ha mostrat més dialogant que Aznar i González, és "fer política des dels principis però també des de la intel·ligència per anar conquerint voluntats a Catalunya". L'exmandatari ha defensat que el problema català és "superable" i que, per això, "més important que la Constitució és la voluntat política".







Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/alianca-zapatero-aznar-gonzalez-contra-referendum_171813_102.html