dijous, 6 de juliol del 2017

Guerra oberta dins de Catalunya Sí que es Pot per la defensa del referèndum



PAÍS - PRINCIPAT







Les desavinances entre Rabell i Coscubiela, d'una banda, i Fachin i Podem, de l'altra, són cada vegada més públiques 















Per: Redacció 

06.07.2017  11:36





El camí cap al referèndum sobre la independència ha acabat trencant el grup de Catalunya Sí que es Pot. No pas de manera formal, al parlament, però sí des del punt de vista de la unitat de discurs i de la confiança entre els diversos membres que integren la coalició. La posició de Joan Josep Nuet (EUiA) i dels diputats de Podem, començant pel seu secretri general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, divergeix de la de Lluís Rabell i de Joan Coscubiela (ICV). 



I ara que s’apropa l’1 d’octubre i que es van sabent els detalls del referèndum, aquestes divergències es fan més visibles, amb topades i desautoritzacions entre uns i altres a Twitter.



L’últim cas l’hem vist avui al matí, amb Joan Coscubiela piulant la notícia que publica El Periódico
titulada: ’Sectors de Podem reuneixen suports per intentar rellevar Fachin’.











Una notícia que explica com la senadora de Podem Celia Cánovas, crítica amb la direcció de Fachin, acusa Fachin de manca transparència en la consulta interna sobre la posició respecte del referèndum i demana d’aplegar prou suport intern per a convocar una assemblea revocatòria.



Fa només dos dies, els diputats de Podem i Joan Josep Nuet, d’EUiA, van assistir a l’acte al parlament dels diputats de Junts pel Sí i la CUP explicant els detalls de la llei del referèndum. Ni Coscubiela ni Rabell no hi van anar; i Coscubiela, portaveu de CSQP, va dir que els que sí que hi van anar ho van fer a títol personal. Fachin li responia així a Twitter:











Un usuari de Twitter li deia, irònicament:











Fachin mateix li responia que ‘dir les coses com són mai no ha de dependre de qui et vota’.











Va entrar al debat la senadora d’ICV Maria Freixanet, dient que dir les coses com són ‘és fonamental i escasseja al parlament’, i agraïa a Coscubiela i a Rabell que sempre ho fessin. Coscubiela la va repiular.











D’episodis de desavinença pública n’hi ha hagut més abans. Per exemple, ara fa un mes Lluís Rabell esgrimia un article del catedràtic de dret constitucional Xavier Arbós a La Vanguardia, que fonamentava la reflexió en l’article 2 de la constitució, el que parla de ‘la indivisible unitat d’Espanya’, per dir que la unilateralitat del referèndum i de la independència és il·legal.











Fachin va recordar a Rabell la tutela militar amb què es va redactar aquest article l’any 1978.











El desacord entre els uns i els altres ha arribat fins al punt que Rabell va arribar a dir que en l’acte de suport al referèndum, l’endemà de l’anunci de la data i la pregunta, convocat per les entitats sobiranistes a Montjuïc, no hi havia ningú de CSQP; de fet, va criticar que TV3 digués que hi havia presència de la coalició a l’acte. I és que certament n’hi havia: el diputat de Podem Joan Giner, que fins i tot es va fotografiar amb la diputada de la CUP Mireia Boya.













Enllaç noticia :