dilluns, 26 de juny del 2017

FAES acusa el 'New York Times' de "doble moral" per defensar el referèndum



PROCÉS







El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Dilluns, 26 de juny de 2017


















La FAES ha publicat una anàlisi sobre un recent editorial del New York Times en el qual es defensa el referèndum a Catalunya encara que no la independència. La fundació de José María Aznar critica el diari nord-americà i l'acusa de "doble moral" en considerar legítim que es dugui a terme l'esmentat referèndum quan no "ho tolerarien al seu propi país".



A més, la FAES aprofita per advertir l'Executiu que els independentistes estan treballant en la mobilització d'una xarxa de personalitats als EUA que estan ben situades en àmbits acadèmics nord-americans.



Creu que aquesta estratègia de l'independentisme català no ha trobat una "resposta" per part d'Espanya a través de la seva influència en el món de les universitats, de think tanks i dels "prescriptors d'opinió" i creu necessari aplicar la prevenció per evitar que s'assenti en nuclis influents una "distorsió com la que conté l'editorial" del NYT.



La Fundació de l'expresident del govern espanyol recorda que el New York Times celebrava fa poc temps la "performance" d'ETA en el lliurament de zulos amb un editorial que "desempolsegava tots els tòpics" que fins al progressisme més benèvol amb els terroristes havia "descatalogat".



Opinió desenfocada

Però FAES creu que aquesta opinió "desenfocada" dels problemes més importants d'Espanya queda "confirmada" amb l'editorial que ha publicat el diari nord-americà sobre el "pretès referèndum secessionista a Catalunya".



Sobre aquest últim, l'esmentada fundació acusa el New York Times de "comprar" el "presumpte argument sobiranista català en proposar "referèndum, sí; independència, no". Per això, proposa al rotatiu que revisi l'"eficàcia" del que gasta en la informació sobre Espanya per les "anàlisis tan desenfocades".



I passa a recomanar al diari que rellegeixi la història del seu propi país, recordant que els EUA, com a federació, es van consolidar "al preu d'una sagnant guerra civil" i que, molt abans, en l'origen del sistema constitucional americà es troba la "primacia de la Constitució, la seva extremada rigidesa com a garantia d'estabilitat que la posés fora de perill de majories conjunturals i la garantia judicial de la seva aplicació".



Després de portar al present la Constitució i la història americana, acusa el "progressisme acadèmic" d'aplicar una "descarada doble moral" per considerar "legítim i acceptable per a d'altres el que no tolerarien al seu propi país".



Argument fal·laç

FAES adverteix, en aquest sentit, que l'argument democràtic que pretén avalar el referèndum català és "profundament fal·laç" perquè, al·leguen, el democràtic és el respecte a la Llei i a la pluralitat i, recalca, "els independentistes catalans no compleixen ni l'un ni l'altre".



La Fundació d'Aznar desmunta també la posició "funcionalista" davant del referèndum, és a dir, l'argument que aquest resoldria el problema una vegada per sempre si se celebrés. "És un miratge", avisen i recorden que a Quebec i Escòcia s'ha demostrat que els independentistes tenen molt poca "afecció" als resultats d'aquest tipus de referèndums quan no es corresponen amb els seus desitjos.



FAES apunta que cap editorial del NYT no determinarà un plebiscit a Catalunya, però sí que creu que haurà donat "una alegria" encara que "passatgera" als independentistes que els "consoli transitòriament del seu fracàs reiterat" per internacionalitzar les seves pretensions.



Però sí que creuen que cal dedicar atenció a aquesta qüestió perquè l'independentisme treballa en la mobilització d'una xarxa de personalitats ben situades en àmbits acadèmics nord-americans. Una estratègia que, avisen, no està trobant "resposta" per part d'Espanya, de qui diu que no ha realitzat un "esforç degudament dotat i definit d'influència en el món de les universitats, els think tanks i dels prescriptors d'opinió".



Segons FAES, Espanya compta amb mitjans, credibilitat i presència suficient als EUA, cultural i empresarial, per prevenir que s'assenti en nuclis potencialment influents una distorsió com la que conté l'editorial del NYT.







Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/faes-new-york-times-referendum_169287_102.html