divendres, 30 de juny del 2017

Barcelona tomba la moció del PP que pretenia impedir el referèndum



POLITICA







Esquerra, el Grup Democràta, la CUP i finalment també Barcelona en Comú hi han votat en contra 








per ACN 30/06/2017



Pla general del saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona. | ACN
 



El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat aquest divendres la proposició del PPC que demanava que el consistori es comprometés a "no donar suport ni proporcionar mitjans ni personal municipal" per celebrar un referèndum el dia 1 d'octubre. El text dels populars ha comptat amb el vot favorable del PSC i de Cs. En canvi, BComú, el Grup Demòcrata, ERC, la CUP i el regidor no adscrit hi han votat en contra. La votació ha estat nominal. No és la primera vegada que els dos socis de l'executiu municipal voten dividits en qüestions relacionades amb el procés, ja que aquest assumpte no forma part del pacte de govern. Caldrà veure què passa quan l'alcaldessa, Ada Colau, defineixi quin grau de col·laboració tindrà l'Ajuntament amb l'1-O.





El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha justificat el vot en contra del seu grup perquè rebutgen la
"criminalització preventiva". Ha argumentat que la Generalitat encara no ha signat res ni ha donat cap instrucció. "Quan els màxims responsables de la Generalitat ens expliquin què pensen fer i com, i quan el govern del PP ens expliqui com pensa actuar davant d'això, prendrem una decisió com tots els catalans", ha apuntat.





Manifestació favorable a la independència de Catalunya ACN | ACN







En tot cas, ha garantit que BComú seguirà empenyent per aconseguir un referèndum "amb garanties", i ha acusat el PP de jugar la carta de "l'anticatalanisme" per evitar parlar de corrupció. El seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni ha argumentat el vot favorable del seu grup a la proposta del PPC, perquè les garanties d'un referèndum les dona la llei, i ha criticat que els independentistes continuïn equiparant democràcia amb urnes. Collboni ha carregat contra cinc anys de "monòlegs" d'un president "que ha renunciat a ser-ho de tots, que ha dinamitat el centre polític i ha dividit el catalanisme polític". Collboni ha insistit que "no hi ha solució contra les lleis", però també alhora ha advertit que "tampoc hi haurà solució només amb la llei". En aquest punt, ha carregat contra el PP per ser "contribuent net" a aquest conflicte, amb un president "sord, cec, mut i inútil per resoldre aquest problema". "No s'adonen que si no hi ha una proposta que simi tot això no té solució?", ha preguntat.








L'impulsor de la iniciativa, el popular Alberto Fernández Díaz, ha constatat que l'alcaldessa, Ada Colau, "s'ha alineat" amb l'independentisme, però ha dit que confia que quan hagi de posicionar-se sobre l'organització efectiva del referèndum "sàpiga estar a l'alçada" i estigui "al costat de la llei". Així mateix, ha instat el PSC a sortir del govern municipal si col·labora amb l'1-O.






També li ha demanat una posició clara, però just en el senti contrari, el portaveu del Grup Demòcrata, Joaquim Forn, ha reclamat a Colau el "màxim compromís perquè els barcelonins puguin votar". "S'han acabat les ambigüitats, els càlculs polítics. Barcelona té l'obligació de situar-se al capdavant", ha conclòs.  Des de Cs, la presidenta del grup, Carina Mejías, ha reclamat a Colau que protegeixi els funcionaris municipals i eviti que ningú "els coaccioni", perquè "el paròdic referèndum està fora de la llei i de la Constitució".  Per part d'ERC, el seu líder a l'Ajuntament, Alfred Bosch, ha constatat que el PPC està reclamant a l'Ajuntament "que sabotegi una votació, que impedeixi que els ciutadans puguin anar a les urnes l'1 d'octubre". Ha remarcat que Fernández Díaz no ha vingut a negar la independència, sinó a "negar les urnes". 






La CUP, en boca de la regidora María José Lecha, ha garantit que l'1-O hi haurà urnes a tots els municipis i el seu resultat "serà executat l'endemà". "Ara enviï la Guàrdia Civil, la Fiscalia, el Suprem, la Inquisició, el Tejero i a qui li doni la gana, perquè res ni ningú farà canviar la determinació del poble català", ha afegit Lecha, que ha apuntat que "no seran els hereus del franquisme, una Constitució escrita amb tancs apuntant, una monarquia designada per un dictador genocida qui decideixi" pels catalans. També ha lamentat la posició del PSC i ha demanat a Colau que l'expulsi del govern, "perquè la democràcia començarà el 2 d'octubre".







Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/207779/barcelona-tomba-la-mocio-del-pp-que-pretenia-impedir-el-referendum