dijous, 11 de maig del 2017

Puigdemont traslladarà al govern espanyol les properes setmanes l'última proposta per negociar el referèndum



REFERÈNDUM







El president de la Generalitat avisa l'Estat que l'única forma d'impedir el referèndum al setembre és dialogar i pactar una altra data, i assegura que la validesa del resultat no depèn de si és acordat sinó de la participació








GERARD PRUNA Barcelona








El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el periodista Quico Sallés / MANOLO GARCÍA






El president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha explicat que un cop acabi la seva feina el Pacte Nacional pel Referèndum -amb l'acte previst pel 19 de maig-, ell mateix traslladarà al govern espanyol una última petició formal de diàleg i de negociació que serà "flexible" i en la qual es posarà sobre la taula, un cop més, la possibilitat de negociar amb l'Estat la data, la pregunta, les majories i la implementació del resultat.



Tot i que no ha concretat com es farà aquesta última petició de diàleg, Puigdemont ha confiat que la resposta per part del govern de Mariano Rajoy sigui asseure's a parlar, i ha avisat que si no ho fa el Govern anirà directament al referèndum unilateral. En aquest sentit, ha considerat "lògic" que un executiu que s'ha compromès amb fer un referèndum treballi en els seus preparatius sense esperar el permís de l'Estat.



En aquest sentit, ha remarcat que la validesa del referèndum no depèn del permís de l'Estat, "sinó de
si els catalans se'l fan seu". Així, ha apuntat que, per a ell, un referèndum acordat amb un 15% de participació no seria vàlid, mentre que un referèndum no acordat amb una participació substantiva sí ho seria. Per això, ha fet una crida al govern espanyol a "formar part de la solució" i no continuar sent part del "problema".



De fet, el president de la Generalitat ha assegurat que "l'única manera que té l'Estat d'impedir que el referèndum sigui el mes de setembre és asseure's a dialogar i acordar una altra data". En aquest sentit, ha descartat fixar ja la data i la pregunta perquè cal esperar a si el govern espanyola accedeix a dialogar però també per respecte als treballs del Pacte Nacional pel Referèndum i col·lectius que el sobiranisme vol sumar al referèndum com ara els comuns". Tantmateix, sí ha insistit que la data i la pregunta del referèndum es coneixerà abans de marxar de vacances.



Preguntat sobre una declaració unilateral de independència, ha considerat "extemporani" parlar-ne ja que no forma part de l'agenda de treball del Govern. "Honestament, no treballem amb aquest escenari i no seria responsable que hi treballéssim. Treballem amb l'escenari de referèndum o referèndum", ha avisat.



"Tenim les coses on les volíem tenir"
El president ha intervingut en un dinar-col·loqui organitzat per Sobirania i Justícia, una trobada que ha arribat en una setmana marcada pel fet que el Govern ja ha tret a concurs les urnes amb què s'ha de fer el referèndum. Una licitació que ha provocat que, de forma immediata, la Fiscalia hagi començat a preparar una querella.



De fet, ha subratllat que entre els plans del Govern no hi figura "cap possibilitat d'unes eleccions autonòmiques". El president ha subratllat que, malgrat els mals auguris, el sobiranisme "té la majoria de coses allà on les volia tenir".







Enllaç noticia :