dimecres, 17 de maig del 2017

Puigdemont lloa Carmena i la defensa dels atacs per haver permès la conferència a Madrid



PROCÉS CATALÀ







Xavier García Albiol (PP) defensa que "quan s'usen les urnes contra la democràcia, la democràcia s’ha de defensar amb l'estat de dret"

Rabell (CSQEP) demana a Puigdemont ampliar el recorregut del Pacte Nacional pel Referèndum per "cercar suports" i "ampliar aliances"

«Està emparant un acte il·legal»: allau de crítiques a Carmena per acollir l'oferta pel referèndum









| 17/05/2017 a les 12:07h




Puigdemont arribant al Parlament amb Junqueras i Borràs | Govern




El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reconegut l'actitud de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que ha permès que faci una conferència dilluns vinent en l'ajuntament de la capital espanyol per defensar el referèndum acordat i, arran d'això, ha rebut un allau de crítiques dels principals partits de l'Estat. "El que està passant amb aquesta conferència és innoble i injust", ha lamentat Puigdemont en el ple del Parlament, arran d'una pregunta del líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, i ha criticat els atacs per la posició "absolutament democràtica" d'una alcaldessa que "s'ha posicionat de forma clara contra la independència".



Davant la negativa del Senat de cedir una sala "violentant el reglament impedint que faci una conferencia", Carmena sí que ho ha fet,motiu pel qual "ho està passant malament". "Titllar això de radicalisme està molt lluny del que la gent creu que és radicalisme", ha insistit Puigdemont, que ha convidat Albiol i el govern espanyol a escoltar-lo, ja que "parlar és imprescindible" i no es pot "situar el diàleg i la comunicació fora de les parets de la democràcia".












En canvi, Albiol havia instat el president català a "aparcar el "monotema" i fer propostes i parlar sobre els problemes reals dels catalans" i l'ha acusat d'estar confonent "els seus interessos amb els anhels de la majoria de Catalunya". A més, ha burxat que a Madrid estarà "acompanyat del més radical en l’aspecte independentista i social", en relació a ERC, CUP i Podem. Igualment, ha avisat que el govern espanyol "no participarà en què es facturi i salti pels aires l’estat de dret", ja que "Espanya té un govern seriós". "Quan s'usen les urnes contra la democràcia, la democràcia s’ha de defensar amb l'estat de dret", ha conclòs.




CSQEP i els treballs del Pacte Nacional pel Referèndum


El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) també ha interpel·lat el president de la Generalitat sobre la qüestió del referèndum. Rabell ha convidat Puigdemont a "cercar suports, ampliar aliances i buscar reconeixements" i a donar recorregut als treballs de Pacte Nacional pel Referèndum. "El que no ajuda a eixamplar suports és a tenir determinades actituds amb el llast de la corrupció", ha reblat el diputat de CSQEP.




El president ha apuntat que, si l’estat espanyol mostra voluntat per "parlar", el Pacte Nacional tindrà "recorregut". Però també ha advertit Rabell que, si des de Madrid no "s’obre cap escletxa", el Govern haurà d’emprendre un altre camí. Puigdemont ha argumentat que pronunciarà la conferència de dilluns a Madrid amb un ampli "capital i polític social" que hauria de permetre que l’"actitud enrocada" de l’executiu de Mariano Rajoy "s’estovi".



El PSC i la independència "d'amagat"

Miquel Iceta, avui amb poca veu, ha començat amb retrets cap a Puigdemont pel fet que Junts pel Sí i la CUP tombessin les compareixences previstes a la comissió sobre el cas Santi Vidal. "No es pot arribar a la independència bloquejant l'oposició", ha destacat Iceta, que ha indicat que quan es fan coses"d'amagat" vol dir que no s'estan "fent bé".  "Proporcionin informació sobre el procés i mantinguin la Generalitat fins la legalitat", ha destacat el primer secretari del PSC.



Puigdemont ha manifestat que el Govern és plenament partidari de debatre sobre la independència, però ha indicat que cada cop que això passa la Fiscalia intervé en la dinàmica parlamentària. "Hi ha qui pensa que la cambra hauria de fer la feina bruta de la Fiscalia", ha destacat el president de la Generalitat, que ha defensat la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la querella per la licitació de les urnes.



C's veu un acord PDECat-PP per tapar la corrupció

La líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha acusat el PDECat d'haver pactat amb el PP perquè el govern espanyol no assistís a la reunió del Consorci del Palau de la Música per inculpar CDC en el cas Palau. "El pacte del Majestic segueix viu en allò que es refereix a tapar-se mútuament la corrupció", ha asseverat, i ha assegurat que "recorda al pasteleig de sempre", motiu pel qual ha acusat la formació de Puigdemont de tornar a estar "barallant-se molt en públic amb el PP però després fent el mateix per tapar-se la corrupció". Així, li ha retret que mai hagi fet un "pacte d’investidura transparent" amb els populars i no "donar la cara” al Senat o a les conferències de presidents".



Malgrat tot, Puigdemont ha negat aquestes acusacions i ha ironitzat que voldrà fer un "balanç dels compromisos" arrencats en les investidures autonòmiques a què ha donat suport i a la subscrita amb Mariano Rajoy i, a més, ha acusat Arrimadas d’estar acostumada a "presentar la realitat d’una manera contrària al que és, a veure si els seus mitjans afins els ho repliquen i convencen que realment són el partit que lluitarà contra la corrupció". En canvi, el president català s’ha compromès a lluitar "contra la corrupció, però també contra la mentida", moment en què ha insistit que va ser el Senat qui li va negar la possibilitat de fer la conferència.



"No faré cap defensa del pacte del Majestic, ja no el vaig fer en el seu moment", ha recordat, però ha assenyalat que, "comparat amb el Majestic, la seva influència [de C’s] amb Catalunya és zero o, més ben dit, 400.000 euros", el valor de les esmenes del partit de Rivera relatives a Catalunya. "Davant d’això, el pacte del Majestic és un premi Nobel pel que fa a la negociació amb el govern espanyol", ha conclòs.



Junts pel Sí i la renda garantida de ciutadania

A instàncies de la pregunta de Jordi Turull (Junts pel Sí), Puigdemont també s’ha referit en el tram final de la sessió de control a l’acord per a una renda garantida de ciutadania. “Hem estrenat un camí per assolir una ciutadania amb dignitat”, ha expressat el president. “Un país no pot considerar-se decent si una part de la població està per sota del llindar de la dignitat”, ha afegit Puigdemont, que ha lloat la feina de les entitats promotores de la iniciativa de la renda garantida.



Topada amb la CUP

Mireia Vehí, diputada de la CUP, ha retret a Puigdemont el suport del PDECat al reial decret de reforma de l'estiba, i li ha preguntat si ha pactat amb el PP "alguna cosa a canvi". "No, no hem pactat res a canvi ni hi ha hagut converses per pactar res a canvi. Haurien de superar la immaduresa política. La política, per nosaltres, és arribar a acords", ha assegurat el president de la Generalitat. Puigdemont ha indicat que hi ha hagut una "millora" en les condicions del decret de reforma de l'estiba i que, per tant, la posició del PDECat ha anat variant. Vehí li ha recordat la manca de consens de la mesura.



"Per què se la juguen a tenir en vaga, mesos abans del referèndum, els ports catalans? Per què en un moment de conflicte democràtic amb l'Estat mantenen la dinàmica d'autonomisme i de peix al cove?", s'ha preguntat la diputada anticapitalista. Puigdemont ha destacat que "sempre negociarà amb qui calgui si hi ha interessos en joc". Ha evitat comentar, això sí, la posició del PDECat a Madrid perquè és "aliè" a la Generalitat en formar part d'una altra cambra que no és el Parlament. "Oi que vostès, si convé, posaran una pell de plàtan amb el PP si cal?", ha preguntat el president català.







Enllaç noticia :