dijous, 4 de maig del 2017

Macron acusa Le Pen de voler una "guerra civil" a França en un encès debat televisat



MÓN - ELECCIONS FRANCESES







Els dos candidats a la presidència intenten convèncer els electors indecisos que diumenge hauran de decidir el nou inquilí de l'Elisi 





 



per Reuters 04/05/2017 
 
 
 
 
 
 
 
 
Le Pen i Macron abans de començar el debat | Reuters
 
 
 
 
 
 
La candidata d'extrema dreta Marine Le Pen i el centrista Emmanuel Macron s’han enfrontat aquest dimecres per la seva visió del futur de França, l'euro i les formes de lluita contra el terrorisme en un encès debat televisat que es va celebrar abans de la nova jornada electoral per la presidència el proper diumenge.




 
Els dos van entrar en el debat amb les enquestes d'opinió que mostren Macron, de 39 anys, amb un avantatge de 20 punts percentuals per davant del Front Nacional de Le Pen, de 48.





Per a Le Pen, el debat de dues hores i mitja, seguit per milions de persones, era l'última oportunitat important per convèncer els votants dels mèrits del seu programa, que inclou prendre mesures enèrgiques contra la immigració il·legal, abandonar la moneda única i la celebració d'un referèndum sobre l'adhesió a la UE.





No obstant això, el 63 per cent dels espectadors va trobar Macron més convincent que Le Pen, d'acord amb una enquesta d'opinió, resultat que reforça la seva condició de favorit per guanyar l'Elisi diumenge.





Macron va atacar la política de Le Pen sobre l’abandonament de l'euro, que va qualificar de pla mortal que desencadenaria una guerra de divises. La va acusar de no oferir solucions als problemes econòmics de França, com la desocupació crònica.




Macron va titllar Le Pen de "paràsit" i mentidera, i Le Pen el va qualificar de "banquer somrient" i, en una referència al seu aspecte juvenil, va dir: "Vostè és jove a l'exterior, però vell a l'interior".




Finalment, quan Le Pen va intentar interrompre la seva recapitulació, Macron va dir a Le Pen: "Queda’t a la televisió, que jo vull ser president del país.".




L’intercanvi més dur es va observar en el tema de la seguretat nacional, una qüestió sensible en un país on més de 230 persones han mort per militants islamistes des de 2015.




Le Pen va acusar Macron de ser complaent amb el fonamentalisme islamista. "No té cap pla (en la seguretat), vostè és indulgent amb el fonamentalisme islàmic", va dir.




Macron va replicar que el terrorisme seria la seva prioritat si és elegit i va acusar Le Pen d'oferir solucions falses.




"Portaré una lluita contra el terrorisme islamista a tots els nivells, però el que volen, el parany, és el que vostè ofereix, una guerra civil", va dir.




Macron va atacar la política de Le Pen de rebutjar l'euro per tornar al franc, pressionant-la preguntant-li sobre com funcionaria en la pràctica i acusant-la de "tocar el violí" i tenir poc preparat el tema.




La sortida de l'euro seria un "pla mortal i perillós", va dir Macron. "El que es proposa és una guerra de divises".




Le Pen va acusar a Macron de llançar "pors " sobre els seus plans. "L'euro és la moneda dels bancs, no la de les persones", va dir.



 




Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/198892/macron-acusa-le-pen-de-voler-una-guerra-civil-a-franca-en-un-ences-debat-televisat