dimecres, 31 de maig del 2017

La UE prendrà mesures sobre els fons per a refugiats que rep Espanya si constata vulneracions als CIE



PAÍS - PRINCIPAT







La Comissió respon una pregunta escrita presentada pels eurodiputats d'ERC Jordi Solé i Josep-M. Terricabras 








Concentració al CIE de Sapadors, a València.








31.05.2017  02:00





La Comissió Europea pot reconsiderar la subvenció que rep l’estat espanyol per a l’acollida de refugiats si es demostra que els CIE no respecten els drets fonamentals dels interns. Ho va dir ahir el comissari de Migració europeu, Dimitris Avramopoulos, en una resposta escrita als eurodiputats d’ERC Jordi Solé i Josep-M. Terricabras. Fa tres mesos, arran d’aquesta informació publicada per VilaWeb, van denunciar a la Comissió que aquests fons es destinaven en bona part a CIE i a l’expulsió de refugiats.



‘La CE sap que el govern espanyol destina part dels fons FAMI a infrastructures on no es respecta la dignitat humana?’,  demanaven per escrit. I volien saber si la Comissió faria res per resoldre aquesta situació. Ara el comissari Avramopoulos respon que prendran les mesures processals necessàries si es justifiquen prou les denúncies d’ús indegut de fons europeus.













Jordi Solé valora la resposta, en declaracions a VilaWeb: ‘Per a nosaltres és una bona notícia, perquè obre la porta a poder demostrar que han passat coses irregulars dins els CIE. Esperem que quan s’aporti aquesta documentació prenguin mesures.’ Recorda que hi ha hagut diverses ONG que han investigat la situació als CIE, i es posen a disposició de lliurar a la Comissió la documentació que demostri les vulneracions de drets que s’hi cometen.



El govern espanyol té assignats 372 milions d’euros de fons europeus per a acollir refugiats entre el 2014 i el 2020. Aquests diners arriben al fons d’asil, migració i integració (FAMI) de la UE. El primer any d’aplicació d’aquest fons va ser el 2015, i l’estat espanyol va despendre 26 milions d’euros dels 55 que tenia programats per a aquell any. D’aquests 26 milions, 4,9 van anar a parar a operacions d’expulsió i 1,8 a pagar els serveis d’escorta en aquests vols. 4,5 milions es van destinar a reformar els CIE.



El fons FAMI ja preveu que es puguin destinar aquests diners a ‘millora dels centres d’internament’, i és aquí on el govern espanyol justifica les actuacions. Els diners utilitzats en aquest aspecte van anar, en una part, a la construcció de nous CIE i també a la reforma de CIE que ja hi havia. ‘Aquí l’estat espanyol té una discrecionalitat i un marge de maniobra. Què vol dir millorar la situació dels CIE?’, diu Solé. L’única motiu pel qual la Comissió diu que actuarà és per la constatació que els drets dels interns hi són vulnerats.



Més informació:







Enllaç noticia :