dimecres, 3 de maig del 2017

El MIT desacredita Florentino Pérez: el Castor va provocar sismes a les Terres de l'Ebre



TERRATRÈMOLS







El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Dimecres, 3 de maig de 2017
















L'informe encarregat per Enagas a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) sobre l'emmagatzematge de gas natural a la plataforma Castor, ubicat davant de les costes de Vinaròs (Castelló), certifica que la instal·lació va ser responsable dels centenars de sismes que es van registrar a la zona fins al setembre del 2013, quan es va deixar d’injectar gas.




Aquest informe desacredita a Florentino Pérez, president d’ACS, l'empresa responsable de la planta, que en el seu moment va arribar a assegurar, al programa Salvados de Jordi Évole, que no s'havien produït terratrèmols a la zona del Sénia, afectant diverses localitats de les Terres de l'Ebre, a causa del magatzem de gas.














De fet, l'informe hauria de posar en qüestió la indemnització de 1.350 milions d’euros que va cobrar l'empresa de Florentino, a càrrec de tots els consumidors. De moment però, el Govern espanyol s'ha limitat a assegurar que el Castor no tornarà a funcionar tot i que, de moment, no preveu desmantellar-lo perquè la situació a la zona està "estable" i perquè els experts consideren que treure el gas comportaria un alt risc, ha dit avui el ministre d'Energia, Álvaro Nadal.



Segons Nadal, els experts han conclòs que la relació entre la injecció de gas i els terratrèmols és "molt probablement alta", o el que és el mateix, la injecció de gas va ser la que "amb tota probabilitat" va produir els terratrèmols a la zona.



Relació entre Castor i els terratrèmols

"Evidentment, hi ha una relació entre Castor i els terratrèmols. Es va fer bé tallant de cop la injecció de gas i parant l'ús de la instal·lació. La instal·lació està estable i no té risc i qualsevol moviment futur s'ha de fer amb un estudi molt seriós i amb molta prudència", ha resumit Nadal.



Així mateix, el ministre ha explicat que l'informe no dóna terminis sobre aquesta estabilitat i que la falla en què ells situen els hipocentres és diferent de la que van assenyalar altres estudis, és a dir, que no és la de Castor, si no la d'Amposta, que és molt a prop, i ha afegit que l'informe conclou que els estudis previs al projecte estaven "ben fets" i dins dels estàndards de la indústria però que, en ser parcials, era gairebé impossible detectar riscos a la zona.



Els estudis que es van fer després dels terratrèmols, també van estar "molt ben fets", segons Nadal, que ha assegurat que els tècnics del MIT avalen la tècnica espanyola malgrat que va ser parcial i no com la seva, que és l'única en el món que integra sismòlegs, geòlegs i enginyers.






Per això, amb vista al futur, recomanen que es pugin els estàndards i les exigències per a quan es vulgui tornar a construir instal·lacions d'aquest tipus, que han donat problemes en altres països, com els Països Baixos i els Estats Units.







Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/societat/castor-responsable-terratremols-florentino_155217_102.html