dimarts, 23 de maig del 2017

El bloc constitucionalista tanca files contra Catalunya



PROCÉS







La proposta del Govern de referèndum acordat topa amb un mur a Madrid, on PP, C’s i PSOE insten Puigdemont a intentar la via Ibarretxe al Congrés per a una reforma constitucional impossible 








per Gemma Aguilera 22/05/2017 
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy | ACN
 




Ni una sola escletxa. La invitació del Govern de la Generalitat per acordar amb l’Estat la celebració d’un referèndum d’independència ha topat amb el mur de formigó constitucionalista de sempre. “Xantatge inacceptable” i “disbarat jurídic, polític i social”, és com el president de l’executiu espanyol ha definit el darrer intent de diàleg sobre el dret a decidir dels catalans que han presentat a Madrid el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva. Per al PP és un “intent de liquidar un estat, una unitat nacional que compta amb més de cinc-cents anys de vida”. “Per què no va al Congrés si tan convençut està de les seves propostes?, ha etzibat Mariano Rajoy abans que comencés la conferència a la Caja de Música de Madrid. I a continuació, un exèrcit de càrrecs del PP espanyol han fet piulades denunciant el “xantatge per trencar la sobirania nacional” i instant Puigdemont a “explicar-se al Congrés”.





Soraya Sáenz de Santamaría, al Congrés | Europa Press






De fet, fa dies que el bloc constitucionalista del PP, el PSOE i C’s presenta una oferta singular als catalans com a única via possible perquè Espanya escolti Catalunya. Tal i com va anunciar la
vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, l’únic camí que l’Estat està disposat a permetre transitar és el de la carrera de San Jerónimo: Que Puigdemont vagi al Congrés dels Diputats i comprovi que el bloc contra una hipotètica reforma de la Constitució que permetés un referèndum és totalment sòlid. Sense ni una sola escletxa al règim del 78 que permeti, com a mínim a mig termini, cap expectativa d’acord. Aquesta via, la mateixa que va seguir el lehendakari Ibarretxe amb la seva proposta per a Euskadi d’estat lliure associat, és l’única oferta que ha recollit el Govern català del seu viatge a Madrid, que de fet, s’ha fet sense ni tan sols escoltar les intervencions dels ponents i que fa dies que defensen el PP, el PSOE i C’s per argumentar la negativa a qualsevol negociació bilateral entre els dos governs. 






El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la conferència a Madrid per oferir diàleg a l'Estat | Govern






A Puigdemont no li ha tremolat el pols i ha desafiat democràticament l’Estat. “L’Estat no té tant de poder per impedir tanta democràcia”, per deixar clar que, si bé el pla A del Govern és el pacte amb Madrid, els catalans votaran sí o sí en un referèndum, sobre el qual no ha concretat encara ni data ni pregunta: “Esperarem fins al darrer minut de la prorroga, però que no hi hagi dubte que si no s’articula una proposta pactada amb el govern espanyol, el compromís del Govern amb el poble català és inviolable. Celebrarem el referèndum, i serà aleshores quan bastirem una nova proposta de diàleg i negociació amb l’Estat”, ha dit Puigdemont. La resposta de Rajoy també ha arribat abans que pronunciés aquestes paraules: “El referèndum no es farà”.






El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, després de guanyar les primàries | ACN







Si amb la victòria de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE hi havia dubtes sobre la posició oficial del partit contra el referèndum, el nou secretari general ha mantingut el criteri de la gestora del PSOE i del PSC de no escoltar la proposta de referèndum acordat, que parer del partit, “és un monòleg i no un diàleg”. Amb tot, Sánchez no ha fet cap valoració sobre la conferència dels catalans a Madrid, per bé que el seu partit fa dies que també s’ha abonat a la tesi del PP de col·locar el referèndum en via morta al Congrés dels Diputats i de tancar la porta a qualsevol negociació bilateral Estat-Generalitat. Des de Barcelona, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat que, “per comptes de fer conferències, les institucions espanyoles i catalanes s’asseguin a parlar seriosament”, tot i que avisa Puigdemont que el seu plantejament de ‘referèndum o referèndum’ està condemnat al fracàs”.





Per part de C’s, ha estat la líder de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, l’encarregada de recordar a Puigdemont que si vol parlar d’alguna cosa, ho faci al Congrés, i ha lamentat que Podemos sigui “còmplice” dels independentistes, que aconsegueixen “no parlar de la corrupció i les retallades del Govern als catalans”.





Pablo Iglesias (Podem) i Xavier Domènech (En Comú Podem), a la conferència de Madrid | ACN







Unidos Podemos, l’únic partit espanyol que escolta


Podemos ha estat l’única força de caràcter estatal que ha enviat representació a la conferencia, el seu secretari general, Pablo Iglesias. Si bé la formació morada també és partidària que Catalunya s’expliqui al Congrés dels Diputats, no planteja la via parlamentària com l’única possibilitat de negociació, i és conscient que no hi ha majoria per iniciar una reforma constitucional. Iglesias considera “un element de normalitat democràtica" que representants de la Generalitat expliquin a Madrid la seva proposta. "Estarem d'acord en unes coses i en altres no, però el diàleg sempre és preferible a la dinàmica de xoc de trens que hem conegut fins ara”. Iglesias ha remarcat que “Podemos aposta per la celebració d'un referèndum però no vol que els catalans s'independitzin d'Espan­ya”.





Puigdemont, Junqueras i Romeva tornen a Barcelona amb una fotografia més per al recull de proves democràtiques internacionals de voluntat de diàleg. Però també marxen amb un cop de porta més, possiblement el darrer. El calendari del full de ruta ja no dóna massa més marge per al no diàleg amb Madrid, sobretot quan a finals d'aquesta setmana o la vinent el president Puigdemont podria anunciar ja data i pregunta. 







Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/201799/el-bloc-constitucionalista-tanca-files-contra-catalunya