dilluns, 22 de maig del 2017

Carles Puigdemont: «L'estat espanyol no té tant poder per aturar tanta democràcia»



PROCÉS CATALÀ







El president assegura que el sobiranisme no és cap "malaltia" i assenyala que tot arrenca amb el trencament del pacte de l'Estatut

Junqueras destaca les "indentitats compartides" amb Espanya i defensa la democràcia com a "millor mecanisme"

Romeva obre la conferència del Govern a Madrid amb un missatge conciliador: "Valorem els llaços de fraternitat"

Un petit grup d'ultres es manifesta contra la conferència del Govern a Madrid








Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquest dilluns a Madrid | Govern










El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns des de Madrid que Mariano Rajoy està tenint una actitud "irresponsable" davant del procés català, i ha apuntat que el sobiranisme no vol "liquidar Espanya", sinó "afirmar-se a si mateix". Ha considerat que la proposta d'acudir al Congrés per explicar el full de ruta és un "error" si no hi ha solucions prèvies, i ha posat com a exemple el retorn del president Josep Tarradellas i la restitució de la Generalitat, que es van fer anant més enllà de la literalitat de la Constitució. Segons el president, l'Estat no té tant poder "per aturar tanta democràcia".



"Si hi ha voluntat política es troben els camins per acordar", ha apuntat Puigdemont, que ha destacat que la Generalitat "no es rendeix" a l'hora de reclamar una entesa pel referèndum. "El que volen els catalans és votar sobre el futur polític, uns per optar per la independència i altres que volen votar no per tal que el govern espanyol els deixi de donar l'esquena", ha destacat el dirigent nacionalista, que ha demanat que el consens es formi al voltant de les urnes.






Segons el president de la Generalitat, el procés català "es viu cívicament". "No hi ha la ruptura social que es ven de la mà d'aquesta perversa enginyeria narrativa que tan mal fa a la democràcia. No hi ha fuga d'empreses ni perseguim ningú per la seva llengua", ha destacat Puigdemont, que ha destacat la "pluralitat" de la societat catalana i l'existència "normal" de discrepàncies polítiques.




Puigdemont ha arrencat la intervenció queixant-se del veto rebut al Senat, i ha volgut agrair a
l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que hagi donat l'oportunitat al sobiranisme per "explicar-se" "El poble de Madrid està molt ben representat, perquè contribueix a les solucions allà on d'altres amb responsabilitats sembren els problemes", ha destacat el dirigent nacionalista.




"No fer res davant del que tu mateix identifiques com el problema més gran que té Espanya no és responsable. Cal posar sobre la taula allò que tu creus que serà útil per solucionar-lo", ha apuntat Puigdemont en referència a la inacció de Mariano Rajoy. "No es pot actuar com si el problema hagués de desaparèixer", ha destacat el president de la Generalitat, que ha convidat "formalment" les institucions espanyoles i molt especialment la Moncloa a posar remei a la situació.




Sense "renunciar" al dret a vot

El vicepresident Oriol Junqueras ha reclamat a l'Estat que permeti a la Generalitat "assumir totes les responsabilitats", tant dels encerts com dels errors. "Volem decidir sobre tots els drets econòmics i socials, els quals volem legislar", ha apuntat el dirigent independentista. "No podem renunciar al dret a votar", ha assenyalat cap al final de la seva intervenció.




"L'autodeterminació és un dret inherent a totes les nacions del món. No podem renunciar a aquest dret que ens és inherent com a comunitat política", ha destacat el vicepresident, que ha situat tot plegat per damunt de les "querelles o inhabilitacions". "No és una voluntat d'alguns responsables polítics. Molts de nosaltres estem en política només de pas, afortunadament. Estem convençuts que la majoria de la societat catalana vol votar en un referèndum", ha apuntat el dirigent republicà.





Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Manuela Carmena, aquest dilluns a Madrid Foto: Govern








"Quan l'Estat diu que no deixa votar, vol dir que no li interessa l'opinió dels ciutadans", ha constat Junqueras, que ha destacat que la prioritat és tenir "la millor relació possible" amb totes les nacions del voltant de Catalunya. "Perquè una relació sigui entre iguals, ha de ser una relació entre comunitats polítiques i ciutadans lliures", ha assenyalat el vicepresident econòmic de l'executiu.





Junqueras ha arrencat la seva intervenció amb dades "esperançadores" per a l'economia catalana, com és el cas del creixement econòmic i de les bones dades que registra l'activitat industrial. S'ha mostrat preocupat pel fet que el deute espanyol estigui per sobre del 100% del PIB, i també ha alertat del creixement del dèficit públic. "Cada any hi haurà un dèficit de la seguretat social d'un mínim de 15.000 milions d'euros durant una dècada. Com es gestionarà, tot això? I les pensions?", s'ha preguntat el vicepresident de l'executiu català.




"Volem disposar de les millors eines per afrontar aquests deutes de futur. Volem ser responsables del nostre present i del nostre futur, dels encerts i dels errors que puguem tenir. I volem que els nostres conciutadans decideixin sobre el marc institucional", ha apuntat Junqueras, que ha insistit en la "societat oberta" de la qual disposa Catalunya. "Som una societat acollidora que cada dia demostra la voluntat de seguir acollint els ciutadans del món que volen arribar al nostre país. Parlem 300 llengües", ha apuntat el dirigent d'ERC.




Romeva apel·la a "refundar" les relacions

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, que ha demanat "refundar" les relacions entre la Generalitat i l'executiu espanyol a través del "reconeixement mutu". "El nostre únic interès rau en construir ponts", ha destacat Romeva en la seva intervenció.




El dirigent sobiranista, que va néixer a Madrid, ha volgut destacar que a Catalunya es valoren positivament els llaços de "fraternitat" existents amb tots els pobles d'Espanya, i ha indicat que l'Estat es juga el futur de la seva democràcia amb el cas català. "És poderós, però fràgil en la seva concepció", ha analitzat Romeva, que ha indicat que la Generalitat vol mantenir bones relacions amb Espanya fins i tot en cas que Catalunya es converteixi en un estat independent. El percentatge de suport de la ciutadania al referèndum -entre el 70% i el 80%- ha estat un dels arguments repetits.




El conseller ha lamentat l'existència del que ha anomenat com "Madrid-ciutat", que té estructures "anquilosades" les quals es nodreixen d'informació "parcial". "L'Estat es nega a escoltar, a parlar i a arribar a acords", s'ha queixat Romeva, que ha proposat que Catalunya i Espanya es retrobin "lliurement" en el marc europeu. "La mà estesa és una triple oportunitat per la Generalitat, l'Estat i Europa", ha volgut insistir el conseller, que ha demanat al govern espanyol que pensi més en Espanya que no pas en Catalunya a l'hora d'acceptar el referèndum.




"Podem ser un model", ha destacat el conseller d'Afers Exteriors, que ha demanat "trencar una lògica de desencontres" que s'arrossega des de fa tres segles. "Ningú a Catalunya proposa aïllar-se", ha manifestat el dirigent sobiranista, que ha destacat els vincles catalans amb el Mediterrani i el suport de la majoria parlamentària, així com també la "diversitat" del Govern i dels diputats que conformen l'independentisme.




A la conferència hi han acudit representants de Junts pel Sí com ara el seu president de grup, Jordi Turull, i Lluís Llach. Pablo Iglesias, secretari general de Podem, ha estat el màxim dirigent estatal present a la cita, a la qual també ha assistit Juan Carlos Monedero i Albano Dante Fachin. Els grups d'ERC i el PDECat a Madrid han estat entre el públic, així com també Josep Sánchez Llibre, exdiputat d'Unió.




Reunió amb Carmena

La setmana passada, en la sessió de control al Parlament, el president Carles Puigdemont va lloar l'actitud de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, a l'hora de cedir un local municipal per tal que el Govern hi fes l'última oferta pel referèndum pactat. Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva s'han reunit aquesta tarda amb ella per agrair-li el gest i per abordar la situació política, també marcada per la victòria de Pedro Sánchez en la pugna per la secretaria general del PSOE. La cúpula de l'executiu català també ha conversat amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, l'únic representant estatal que present a la conferència. A Iglesias l'ha acompanyat Xavier Domènech. Gerardo Pisarello, alcalde accidental de Barcelona, també ha estat present en el contacte institucional a Madrid.





La reunió a les dependències de l'Ajuntament de Madrid Foto: Oriol March








Carmena ha estat objecte de crítiques ferotges per part del PP, que l'ha acusat d'estar emparant un "acte il·legal". Els populars també van celebrar divendres passat una protesta a Cibeles amb Albert Boadella en què van ressaltar que el nacionalisme -el català- està posant en risc els valors de la democràcia i la convivència a l'Estat.



Abans de la trobada entre el Govern i l'alcaldessa de Madrid, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'han pronunciat en termes molt durs en relació al propòsit de la Generalitat. Rajoy ha definit el pla de Puigdemont com un "xantatge antidemocràtic" i li ha reiterat que s'expliqui al Congrés.








Enllaç noticia :