dijous, 27 d’abril del 2017

Tardà: "Madrid intentarà aturar el referèndum, però no ens hem de posar nerviosos"



POLÍTICA








"Escrivim la història en un full en blanc, estem orgullosos del que fem i molt il·lusionats", assegura el diputat d'ERC al Congrés dels Diputats 








per Àgata Guinó 27/04/2017  
 
 
 
 
 
 
 
Joan Tardà durant la festa republicana a Sant Cugat | Lali Álvarez
 
 
 
 



Hi haurà referèndum al mes de setembre per decidir com serà la nova república?
Que ningú no ho dubti. La garantia que hi haurà referèndum és que qui comanda aquest Govern és un home de paraula. I els republicans també estem en el Govern. És un Executiu que té compromesa la paraula, tenim les eines per fer-ho, la majoria parlamentària, i tenim una altra joia, que hi ha una majoria de catalans favorables al referèndum, més que no som els independentistes. Això vol dir que tenim les eines per fer-lo i que ningú no ho dubti: La segona setmana de setembre obrirem els col·legis electorals perquè els catalans puguin anar a votar. Si voten sí majoritàriament, iniciarem el procés cap a la república. I si els catalans voten no, és evident que no hi haurà independència. Nosaltres garantim que els col·legis electorals obriran.





No està trigant el Govern a fixar la data i la pregunta del referèndum?
En absolut. El Govern està fent la feina, la fa bé. El que estem fent és extraordinari i hem de tenir en compte que tenim un Estat que hi està en contra. A més, a casa nostra tenim una oligarquia que no ajuda. Hi ha grans poders econòmics i mediàtics que més aviat voldrien que tot descarrilés, que a més tenen molta capacitat per intentar desinflar la il·lusió col·lectiva, però no se'n sortiran perquè nosaltres tenim les eines i garantim que els col·legis electorals obriran. Ara bé, cal que guanyem els que creiem amb un nou Estat. Els qui volem proclamar la república haurem de guanyar, haurem d'aconseguir que hi hagi molts catalans i catalanes que vagin a votar i el nombre de sufragis favorables a la independència siguin més.





Quina hauria de ser la pregunta i la resposta per aquest referèndum? 

La pregunta serà clara i binària. Aquest és el compromís de PDECat, la CUP i d'ERC. Hem de fer tots els esforços perquè convergim els que som independentistes amb els que són autodeterministes. Volem que el president Puigdemont, el vicepresident Junqueres, l'alcaldessa Colau, els companys de la CUP, els companys de Podemos, tots, puguem fer una crida junts a la participació.




Joan Tardà és diputat a Madrid. A Madrid es creuen que el referèndum es farà? 
Van començar a posar-se nerviosos el dia que la CUP i JxSí vam poder pactar els pressupostos. Això va ser una injecció per poder arribar al mes de setembre amb un equilibri parlamentari suficient. Intentaran aturar-ho, però no ens hem de posar nerviosos. Nosaltres hem d'obeir el Parlament de Catalunya. Si allà en diuen desobediència que ho diguin com vulguin, nosaltres no desobeirem res, obeirem al Parlament de Catalunya.




És a dir, no es farà cas de futures sentències del Tribunal Constitucional?
Nosaltres obeirem el Parlament de Catalunya. Tenim tota la confiança amb el president Puigdemont i el president Junqueras. Ningú ha de patir, mentre el president Puigdemont comandi aquest Govern, mentre el PDECat i ERC estiguin en aquest Govern i tinguin el suport de la CUP. Hem de convèncer encara a molts catalans que amb el nou Estat podrem repartir la riquesa de manera diferent, podrem garantir l'Estat del benestar. Vestirem una república amb una democràcia d'excel·lència, no com ara, que vivim en una democràcia supeditada als poders financers.





Hi ha perill que el referèndum es converteixi en un nou 9N?
En absolut, cap perill. Si es convertís en un nou 9N, voldria dir que Puigdemont i Junqueras haurien traït la paraula donada, la qual cosa no pot passar, perquè són gent honrada i honesta, i perquè els seus partits estan compromesos amb aquest projecte. Aquest serà un referèndum de debò, perquè penjarà d'una llei aprovada pel Parlament de Catalunya i tindrà conseqüències jurídiques. Que ningú pateixi, tot i que puc entendre que hi hagi neguit perquè el que fem és titànic, però aquest neguit s'ha de convertir en energia per convèncer els catalans i catalanes que no ho veuen del tot clar.





No hi ha perill d'eleccions anticipades?
No hi haurà eleccions anticipades. Hi hauria eleccions anticipades si nosaltres fossim cobards o incompetents i no obrissim els col·legis electorals. Hi haurà elecciosn després del referèndum, si guanya el sí seran eleccions constituents per conformar un Parlament per debatre la constitució de la república, i si guanya el no o fraquessessim a la crida a la participació serien eleccions de caràcter autonòmic, però sempre després del referèndum.




Últimament hi ha hagut tensions entre els dos principals partits del Govern, pel tema de Manresa, per exemple. Aquestes tensions poden haver afectat a la convocatòria del referèndum? 
En absolut. El que fem és titànic. No hi ha cap lloc d'Europa que porti a terme una experiència semblant a la nostra. Tres cultures polítiques tan diferents com la cultura nacionalista del PDECat, la cultura republicna d'ERC i la cultura anticapitalista de la CUP, estem construïnt quelcom nou. Només cal posar en valor això, i contraposar al que ha passat a Espanya que dos partits d'esquerres, Podemos i PSOE, han estat incapaços de posar-se d'acord per fer fora el partit més corrupte d'Europa, el PP, un partit polític que no ha condemnat el franquisme i que ha estat l'ariet del desvallestament de l'Estat social. Val la pena donar valor al que estem fent. Accidents n'hi ha però tot el que estem fent no ho havíem fet mai, com devien fer els pares de la república, en Macià i en Companys. Ells també devien prendre decisions de vegades improvisades i també van cometre errors. Escrivim la història en un full en blanc, estem orgullosos del que fem i molt il·lusionats. Mai havíem estat tan a prop de la victòria.







Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/197950/tarda-madrid-intentara-aturar-el-referendum-pero-no-ens-hem-de-posar-nerviosos