dissabte, 8 d’abril del 2017

François Fillon, sobre el referèndum: «Em xoca que es negui el dret a decidir»



PROCÉS CATALÀ







El candidat de la dreta francesa a les presidencials assegura que és un principi defensat des de la Il·lustració i que no té sentit posar per davant el respecte a les fronteres: "És el món al revés"

Un eurodiputat britànic declina el referèndum unilateral a Escòcia perquè «no és el mateix cas que Catalunya»








| 07/04/2017 a les 20:15h
El candidat de la dreta francesa a les eleccions presidencials, François Fillon



El candidat de la dreta francesa a les eleccions presidencials, François Fillon, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a Radio France que li "xoca" que es negui "totalment" el dret a decidir "a un poble".



Preguntat sobre la possibilitat d'un referèndum a Catalunya, l'exprimer ministre francès ha indicat que es tracta d'una qüestió interna, però al mateix temps ha indicat que el dret a decidir és una qüestió reconeguda des del temps de la Il·lustració.





El candidat de la dreta francesa a les eleccions presidencials, François Fillon, ha assegurat aquest
divendres en una entrevista a Radio France que li "xoca" que es negui "totalment" el dret a decidir "a un poble".




Preguntat sobre la possibilitat d'un referèndum a Catalunya, l'exprimer ministre francès ha indicat que es tracta d'una qüestió interna, però al mateix temps ha indicat que el dret a decidir és una qüestió reconeguda des del temps de la Il·lustració.

Video :











Concretament, el diàleg entre els periodistes Anne Corpet i Christophe Boisbouvier i el candidat d'Els Republicans ha estat el següent:

- Té raó o no Espanya quan prohibeix a Catalunya fer un referèndum d'independència?

- Aquesta és una qüestió interna de la política espanyola. Me'n guardaré prou de jutjar-ho...

- Li xocaria una Catalunya independent?

- El que em xoca és que es negui totalment a un poble el dret a decidir, un principi fonamental defensat pel pensament francès des de la Il·lustració. I vet aquí que, tot d’una bona, bona part de la intel·lectualitat suposadament progressista considera que el respecte de les fronteres és més important que el dret dels pobles a decidir. Trobo que és el món al revés. Sense dubte que cal certa estabilitat, no posar en qüestió contínuament les fronteres, però hi ha casos on hi ha injustícies tan flagrants que cal posar-hi remei.

- Per tant, cap tabú?

- No hi ha cap tabú.




El vídeo de l'entrevista completa –de temàtica internacional- es pot consultar en aquest enllaç, la referència a Catalunya es produeix a partir de minut 7.





François Fillon és el candidat de la dreta a les eleccions presidencials franceses Foto: RFI






Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/128877/francois/fillon/sobre/referendum/em/xoca/es/negui/dret/decidir?rlc=a2