dimarts, 25 d’abril del 2017

El Parlament enfila “la fase final” per a la celebració del referèndum



REFORMA DEL REGLAMENT







Marta Casado
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimarts, 25 d'abril de 2017














El compte enrere per la celebració del referèndum ja ha començat i el Parlament es prepara per agilitzar la ruptura amb Espanya. Durant el ple d’aquesta setmana, el Parlament debatrà i previsiblement aprovarà la reforma del reglament, presentada per Junts pel Sí, que ha de permetre tramitar de manera exprés les lleis de desconnexió.



Així, les lleis de transitorietat jurídica —popularment conegudes com a lleis de desconnexió— podran tramitar-se per lectura única a instàncies d’un sol grup. Actualment aquesta possibilitat no es té en compte en el reglament i només es preveu la tramitació d’una proposició de llei per lectura única a instàncies de tots els grups de la Cambra.



Un dia abans de tenir lloc el debat a la totalitat, Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans, ha
assegurat que el seu grup presentarà una esmena a la totalitat a la reforma del reglament, “una antesala de la Declaració Unilateral d’Independència” que “només té l’aval de dos grups”, Junts pel Sí i la CUP.



En aquesta mateixa línia s’ha expressat la portaveu del PSC, Eva Granados, que ha qualificat la “reforma de la desconnexió” com un “cop de mà parlamentari”, i ha incidit que es tracta d’una modificació del reglament “que restringeix els drets dels diputats” en tant que no els permetrà presentar esmenes a aquelles proposicions de llei que es tramitin per lectura única.



Tot i el rebuig frontal del PSC a la reforma del reglament, el grup participarà en el període d’esmenes de la reforma un cop superat el debat a la totalitat d’aquest dimecres. També hi assistirà el grup de Catalunya Sí que es Pot, que “farà tot el possible perquè amb la fase de debat es pugui resoldre el vici original d’aquesta reforma, que és el seu caràcter antidemocràtic”.



Atenent a la proximitat de la celebració del referèndum, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assegurat que el seu grup està “inquiet” davant de “la manca d’iniciativa del Govern”, i per això ha avançat que presentaran en aquest ple una interpel·lació al Govern per tal que concreti “quan i com” es convocarà el referèndum.



“En aquesta fase final” abans de la convocatòria del referèndum, i com a símbol de la “resistència a ultrança al govern espanyol”, CSQP considera que caldrà augmentar el nombre de mobilitzacions en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum, així com també cercar “el reconeixement previ de la comunitat internacional”.



Deixant de banda el referèndum, la portaveu adjunta del PP, Esperanza García, ha titllat la reforma del reglament com un “assalt a la democràcia” que vol “imposar el silenci”. “És un error polític i en un futur en veurem les conseqüències”, ha advertit.







Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/parlament-lleis-desconnexio-reforma-reglament_153543_102.html