dimarts, 4 d’abril del 2017

El Govern manté «intacte» el compromís amb el referèndum tot i la suspensió del TC



GOVERN







Munté assegura que la impugnació de les partides de la consulta vinculant són la "previsible" resposta del govern espanyol

Rull declara que els comptes de Montoro suposen una "desautorització" de les promeses de Rajoy en matèria d'infraestructures

El Constitucional suspèn els pressupostos del referèndum i adverteix Puigdemont








Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en la reunió del consell executiu de Govern | ACN






 La portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat aquest dimarts que el compromís de l'executiu català amb el referèndum es manté "intacte" després de la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) dels pressupostos de la consulta vinculant. Munté ha insistit en la voluntat del Govern de mantenir un diàleg i arribar a un acord amb l'executiu de Mariano Rajoy sobre el referèndum perquè es tracta d'una "eina democràtica recolzada per una majoria de ciutadans".


 

La consellera de la Presidència ha assenyalat, tanmateix, que la impugnació de les partides de la consulta vinculant són la "previsible" resposta del govern espanyol perquè només sap abordar la demanda de bona part de Catalunya amb la "judicialització". En referència a les investigacions de la Fiscalia de les actuacions dels Govern amb relació al referèndum, Munté ha manifestat que l'executiu de Carles Puigdemont serà "contundents en negar que hi hagi qualsevol actuació des dels departaments que no sigui ajustada a la llei". I ha destacat que el referèndum forma part del "mandat del Parlament" i dels "compromisos del Govern".


El tribunal no només ha suspès les partides previstes per celebrar el referèndum sinó que, tal i com va demanar el govern espanyol, adverteix tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com els consellers i els alts càrrecs del Govern que tenen capacitat d'execució dels pressupostos que si desobeeixen es pot obrir la via penal contra ells.



 

Rull afirma que "res" del que va prometre Rajoy s'acabarà complint


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, també ha comparegut aquest dimarts i ha afirmat que els pressupostos generals de l'Estat del 2017 presentats pel ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, suposen una "desautorització" de les promeses que Rajoy va fer fa una setmana en matèria d'infraestructures. El conseller ha reblat que després de la "pluja de milions" anunciada pel president espanyol, els comptes de Montoro suposen la tercera xifra en inversió pública més baixa des del 2001.





Rull també ha recordat que l'Estat té un deute pendent amb Catalunya d'uns 10.000 milions en inversions acordades en carreteres, corredor mediterrani i ferrocarril i ha criticat que els nivells de compliment són baixos. Segons ha concretat, en el cas del pressupost de 2015, es va arribar a complir un 71% a Catalunya, mentre que a Madrid el 125%.















 Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/128644/govern/mant/intacte/comprom/amb/refer/ndum/tot/suspensi/tc