dijous, 27 d’abril del 2017

CSQEP proposa un acord al Govern per cercar l’aval de la Comissió de Venècia a un referèndum ‘pactat o no’ Per @unilateralcat



ACTUALITAT







Joan Coscubiela fixa com a condicions imprescindibles les “màximes garanties d’inclusió de la societat catalana, la cerca del reconeixement previ a nivell internacional i efectes polítics i jurídics reals”








Joan Coscubiela defensant la proposta d'acord al Parlament | CSQP
La confluència ha fixat com a condicions imprescindibles del referèndum les “màximes garanties d’inclusió de la societat catalana, la cerca del reconeixement previ a nivell internacional, i efectes polítics i jurídics reals”. Coscubiela ha ofert la “cooperació i complicitat” del seu grup per fer realitat el referèndum, però ha criticat que “7 mesos després” de l’aprovació de la resolució del referèndum de Catalunya Sí que es Pot, la més votada, que està plenament vigent i que ha inspirat el Pacte Nacional pel Referèndum, “i quan només falten 4 mesos hàbils per arribar a la data límit fixada”, el Govern “no ha concretat com ni quan es convocarà el referèndum”.



Coscubiela també ha censurat l’actitud del Govern en relació als preparatius del referèndum, afirmant
que està actuant “amb exclusions”, posant d’exemple que s’amaga el projecte de llei de transitorietat jurídica. Tanmateix, ha declarat que “malauradament s’ha constatat la posició tancada del govern espanyol pel que fa a pactar la convocatòria del referèndum”, i ha reiterat que pel seu grup “els obstacles” perquè l’Estat convoqui un referèndum “no són de legalitat, sinó de voluntat política”. Tot i això, el diputat ha advertit que “el bloqueig del govern espanyol no es pot superar amb un altre full de ruta cap endavant”.



“La societat catalana i el Parlament tenim dret a que el Govern concreti com i quan pensa donar compliment a la resolució del Parlament”, ha insistit el diputat de la confluència, reiterant l’oferta de col·laboració per buscar el reconeixement internacional per la consulta en el marc de la Convenció de Venècia.



El paper de la Comissió de Venècia

La Comissió de Venècia normalment s’ha posicionat en relació a referèndums unilaterals un cop aquests ja s’han realitzat, aquest fou el cas del referèndum que va tenir lloc a Crimea l’any 2014 per separar-se d’Ucraïna. Els estats afectats per un referèndum o els organismes internacionals com la Unió Europea poden demanar un posicionament previ a la votació d’aquest òrgan. No hi ha cap precedent d’un posicionament previ a un referèndum unilateral a petició de la regió que es volia autodeterminar per part de la Comissió.







Enllaç noticia :

http://unilateral.cat/2017/04/27/csqep-proposa-un-acord-al-govern-per-cercar-laval-de-la-comissio-de-venecia-a-un-referendum-pactat-o-no/