dimarts, 4 d’octubre del 2016

La CUP proposa un pacte polític i social per blindar el referèndum



Treballa amb JxSí una resolució conjunta sobre el referèndum, que voldria celebrar el juliol de 2017, i no descarta una abstenció en la resolució de CSQP.






per Gemma Aguilera 04/10/2016 

La diputada de la CUP Anna Gabriel | ACN
 

La CUP intentarà que del debat de política general en surti una resolució el màxim de concreta possible pel que fa al referèndum, que sigui amb ple acord amb JxSí i, si és possible, amb CSQP. “És una consigna mobilitzadora, tot allò que es pugui concretar ja és positiu, i en aquest sentit, pensem que hi ha legitimitat com per celebrar el referèndum abans del juliol del 2017, que és quan culmina el full de ruta”, ha explicat el diputat Albert Botran. A més, els cupaires volen evitar que la campanya electoral del referèndum s'hagi de celebrar a l'agost o la primera quinzena de setembre, un calendari que al seu entendre no és el més adient per mobilitzar els catalans i catalanes. Ara bé, la CUP no fixa aquesta data com a condició imprescindible per arribar a un acord amb Junts pel Sí per poder presentar una resolució conjunta.



De fet, els cupaires encaren aquesta negociació amb optimisme, conscients que és en aquest flanc on els independentistes poden anar més units. La fiscalitat i els serveis públics són els altres
dos capítols on la CUP preveu friccions. De fet, la CUP ja disposa d’un esborrany de resolució, sobre el qual “ja hi ha un principi d’acord amb JxSí”. I des de JxSí confirmen a El Món que “estem a prop”. Tal i com va avançar El Món la setmana passada, els dos grups tenien la intenció d'escenificar la unitat amb una resolució conjunta, i fa un parell de dies que negocien aquesta resolució, i a hores d’ara sembla que no hi haurà esculls per anar plegats en aquesta qüestió.



La proposta de resolució de la CUP, que ja inclou algun punt acordat amb Junts pel Sí, demana al Parlament de Catalunya que es comprometi a celebrar un referèndum vinculant abans del juliol de 2017 “amb una pregunta binària sobre si la ciutadania de Catalunya està d’acord que Catalunya es constitueixi en república independent”.


També es demana que el Parlament insti l’executiu català a convocar “de forma immediata una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret d’autodeterminació per tal de treballar políticament en la definició i fermesa d’aquesta convocatòria”.  



Aquí la CUP cerca la complicitat de CSQP i dels comuns, que estarien disposats a participar d’un procés constituent que permetés entrar a fons en el model de país que es vol construir. De fet, la CUP recorda que al Parlament "hi ha 83 diputats a favor del procés constituent, i cal buscar acords també en aquest sentit". Ara bé, la CUP ha deixat clar que en cap cas no votarà afirmativament a una resolució de CSQP que ho fiï tot a la negociació amb l'Estat.


En aquest sentit, i perquè quedi clar que la CUP dóna per morta la via escocesa, tot i que no posa com a condició que JxSí renunciï a negociar amb l’Estat fins al darrer minut un referèndum pactat, inclou una referència a l’Estat espanyol en què assenyala que la celebració del referèndum i la pregunta binària “no queden subordinades a l’eventual autorització o denegació de celebració del referèndum  per part dels òrgans de l’Estat espanyol”. 



A més, insta el Parlament i el Govern a posar-se a treballar des d’ara mateix per a activar tots els dispositius legislatius i executius per celebrar el referèndum. En particular, el Parlament obrirà una ponència per elaborar la llei de referèndum, que reguli com a mínim la qüestió del cens dels col·legis electorals i juntes electorals, així com mecanismes de control i d’impuls del referèndum  des del propi Parlament, que haurà començat a treballar com a molt tard el 31 de desembre de 2016.






Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/171881/la-cup-proposa-un-pacte-politic-i-social-per-blindar-el-referendum