dimarts, 4 d’octubre del 2016

La CUP proposa que el referèndum d’independència es faci abans del juliol vinent



PAÍS - PRINCIPAT




Proposen una resolució sobre el procés constituen que tingui el suport de JxSí i la CUP.








Els diputats de la CUP Albert Botran i Benet Salellas.






Per: Redacció 

04.10.2016  16:42

 


La CUP ha explicat en una conferència de premsa al parlament com encara el debat de política general que comença demà. Els diputats Albert Botran i Benet Salellas han explicat que presentaran resolucions sobre la convocatòria del referèndum i el procés constituent. També proposaran dos eixos a banda de l’eix de ruptura: la reducció de les retallades i redistribució de la riquesa.



Botran ha explicat que ‘el debat de política general s’emmarca també en la legislatura de l’excepcionalitat’. Que és la legislatura ‘que ha de donar veu al poble català, que ens ha de situar a la porta de la independència i que ha de servir per iniciar el procés constituent’. I ha anunciat que preparen una proposta de resolució conjunta amb Junts pel Sí sobre com s’ha de preparar el referèndum. ‘Volem incloure el màxim d’acords a què haurem pogut tancar. Volem concretar el màxim.’ Més tard, ha explicat que la seva proposta inicial de data pel referèndum és que es pugui fer el juliol. A més, la CUP prepara una resolució sobre el procés constituent que pugui tenir el suport de JxSí i CSQP.



Heus ací la proposta de resolució sobre el referèndum de la CUP :




«a. El Parlament de Catalunya afirma, com ja ha fet en altres ocasions, el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l’autodeterminació.



b. El Parlament de Catalunya es compromet que Catalunya celebrarà un referèndum vinculant abans del juliol del 2017 amb una pregunta binària sobre si la ciutadania catalana està d’acord que Catalunya es constitueixi en República Independent.



c. El Parlament de Catalunya es compromet i insta al mateix temps al Govern de la Generalitat a posar-se a treballar des d’ara mateix per a activar tots els dispositius legislatius i executius per a celebrar el referèndum. En particular, el Parlament obrirà una ponència per a elaborar una Llei de Referèndum que reguli, com a mínim, la qüestió del cens i dels col·legis i juntes electorals i que estableixi un mecanisme d’impuls, control i execució del referèndum des del propi Parlament que haurà començat a treballar com a molt tard el 31 de desembre del 2016.



d. Els dos punts anteriors no queden subordinats a l’eventual autorització o denegació de celebració del referèndum per part dels òrgans de l’estat espanyol.



e. El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a convocar de forma immediata una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l’autodeterminació per tal de treballar políticament en la definició i fermesa d’aquesta convocatòria de referèndum.»
El diputat anticapitalista ha explicat que JxS i CSQP es plantegen una resolució sobre la petició al govern espanyol una altra vegada de poder pactar un referèndum. ‘No hi votarem a favor’, ha dit Botran, que ha afegit: ‘Caldrà veure quin redactat proposen i decidirem la nostra posició final.’



Per la seva banda, Salellas ha explicat que donaran un enfoc d’excepcionalitat al debat de demà, però que, malgrat la situació d’escanyament econòmic, encara es poden fer coses per redistribuir riquesa, com actuar en la fiscalitat. ‘El CEO diu que un 76% dels ciutadans consideren que els que més tenen paguin més. Entre els votants de JxSí, el percentatge augmenta a 80%. Estem convençuts que JxSí voldrà entomar aquest debat ara o més endavant. Nosaltres hem posat aquest tema damunt la taula de negociació del pressupost.’



A més, la CUP també presentarà una resolució sobre els Països Catalans. Us oferim el text a continuació:



«a. El Parlament de Catalunya manifesta que el conjunt de territoris dels Països Catalans tenen dret a l’autodeterminació. Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses, la Catalunya del Nord i les comarques catalanoparlants de la Franja de Ponent tenen el dret a decidir el seu estatus polític.
b. En el procés de guanyar la seva independència, Catalunya mantindrà una relació prioritària amb els territoris dels Països Catalans amb els quals comparteix llengua, cultura i altres vincles forjats al llarg de la història.



c. El Parlament expressa el seu suport als moviments que a les Illes i al País Valencià, reclamen el dret a decidir el seu estatus polític.



d. A la Franja de Ponent, cal vetllar pel vincle que els seus ciutadans mantenen amb Catalunya que, més enllà de la llengua, també es manifesta en qüestions relatives al patrimoni històric i l’accés a la sanitat i l’educació públiques.



e. Expressar el suport als moviments que defensen la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord, i en concret a la reivindicació que el nom ‘país català’ aparegui en la designació de la nova regió administrativa de la República francesa.



f. L’Aran, com a realitat nacional diferenciada, té dret a l’autodeterminació.



g. El Govern de Catalunya ha de vetllar per la llengua de forma conjunta amb la resta de governs i institucions de les terres de parla catalana. Amb tal objectiu, establirà polítiques que a través de la cooperació estrenyin els llaços i afavoreixin els intercanvis, amb especial atenció als mitjans de comunicació.»






Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/la-cup-proposa-que-el-referendum-dindependencia-es-faci-el-juliol-de-lany-que-ve/