dimarts, 27 de setembre del 2016

Pedro Sánchez comença a jugar la carta del ‘pacte prohibit’ amb els independentistes



MÓN - ESPANYA




El dirigent socialista, acorralat, modula el to amb els independentistes, que mantenen la condició del referèndum per a investir-lo.








Fotografia: ACN.







27.09.2016  11:51





Pedro Sánchez és en un carreró sense sortida, perquè no pot tirar endavant el pacte d’un goven alternatiu al del PP, amb Podem i Ciutadans, i els barons territorials del PSOE, amb crítiques ferotges per la debacle a Galícia i al País Basc, el pressionen perquè permeti un govern de Rajoy. Però aquest carreró té una porta, que Sánchez sempre ha volgut ignorar però que ara es comença a mirar amb uns altres ulls: la del pacte amb els independentistes. La premsa espanyola ja fa un temps que en parla, per carregar els neulers contra Sánchez; i ell en comença a parlar ara amb la boca petita, encoratjar per Miquel Iceta i en menor mesura per Ximo Puig.



‘Parlaré amb nacionalistes catalans. I els explicaré el meu full de ruta. El que no pot ser és que se’m critiqui per parlar amb nacionalistes i no es critiqui Rajoy de pactar amb nacionalistes la mesa del congrés’, deia avui el dirigent del PSOE a la cadena Ser.




Escolteu ací l’entrevista íntegra:
















Sánchez continua deixant clar que la seva prioritat és un pacte amb Podem i Ciutadans, però aquestes dues forces s’exclouen l’una amb l’altra. És una via sense recorregut. Quina alternativa li queda que no sigui permetre el govern de Rajoy? Un pacte certament complex, aritmèticament possible però políticament gairebé irrealitzable; un pacte que impliqui el vot favorable en la investidura de PSOE, Podem, PDC, PNB i Coalició Canària: 170 diputats, que superarien els 169 contraris del PP i Ciutadans. Per això caldria que com a mínim ERC i Bildu s’abstinguessin.



Perquè aquests números surtin caldria, doncs, un acord amb PDC i ERC, que sempre han posat com a condició a Sánchez el compromís de fer a Catalunya un referèndum sobre la independència. Sánchez sempre s’hi ha oposat, s’hi continua oposant i s’hi oposarà sempre. Almenys així ho expressava Miquel Iceta en aquesta entrevista amb VilaWeb. Iceta ha provat d’introduir aquests últims dies un relat per mirar de convèncer tant Sánchez com els independentistes d’arribar a un acord per fer fora el PP del govern espanyol. Sempre, però, condicionant-ho al fet que el referèndum desaparegui com a condició per a la investidura.



Sembla que Iceta ha convençut Sánchez, que avui dedicava aquestes paraules als barons socialistes veuen amb hostilitat qualsevol intenció de diàleg o de pacte amb els independentistes, per més que el referèndum desaparegui de la taula de negociació: ‘Quan diuen que s’ha de permetre un govern de Rajoy perquè no hi ha alternativa, el que pregunto a alguns dirigents del meu partit és què ofereixen aleshores a Catalunya. Tenim una crisi territorial a Catalunya, sí o no?’



Fins i tot deia Sánchez que el seu ‘full de ruta’, d’obrir negociació amb totes les forces polítiques, no variaria per més que Puigdemont arribés a proposar demà un referèndum unilateral sobre la independència. I encara afegia: ‘Aquí a Madrid es parla poc de la qüestió catalana; aquí a Madrid, quan algú es mou en cercles polítics i sobretot quan parla amb el PP el que veu és una mena de connivència amb aquest enfrontament com fen veure que li ve bé l’enfrontament amb Catalunya electoralment.’



Després de les eleccions del 20-D i abans del 26-J Sánchez repetia que no pactaria mai amb els independentistes, vetant-los en qualsevol negociació. ‘Ho puc dir més alt però no més clar’, insistia. Ara el to és ben diferent: el diàleg és el camí; ho exemplificava la setmana passada amb un piulet a Twitter lloant, en català, l’aproximació entre Carles Puigdemont i Ximo Puig:














Però això no li garanteix que la jugada li surti bé. ERC i PDC mantenen que no avalaran la investidura de Sánchez si no hi ha el compromís del referèndum. I tot i els dubtes sobre la solidesa d’aquesta posició arran de les declaracions de Francesc Homs insinuant que es plantejava votar a favor de la investidura sense el compromís del referèndum, els ex-convergents es van afanyar a dir que no hi hauria pacte sense referèndum.



Iceta diu que no cal que els independentistes renunciïn al referèndum, però que no el posin de condició. ‘Renunciar-hi, no. S’ha de renunciar a posar-lo com a condició en una investidura. Com si a mi em diguessis si renuncio al socialisme. No hi renuncio. Ara, sé que no arribarà demà. Es tracta de si tu condiciones una investidura al referèndum. Perquè llavors la fas impossible.’



Ara, si els independentistes s’avenen a retirar el referèndum com a condició, en el decurs de la legislatura en la qual Pedro Sánchez fos president, es podria negociar i explorar igualment el referèndum tal com la plantegen els partits independentistes? Iceta és clar: ‘El PSOE no acceptarà mai un referèndum sobre la independència’. I tot el que ofereix Pedro Sánchez és un referèndum sobre una reforma constitucional que el PP blocaria a les corts espanyoles sempre que volgués.



Sense aliats dins del PSOE
A la dificultat política d’assolir un pacte d’aquestes característiques, s’afegeix la guerra interna que Sánchez té dins del partit. Tan solament la insinuació de parlar amb partits independentistes fa que els barons treguin les urpes. Recordem, si no, el to de les declaracions filtrades d’alguns dirigents territorials en un comitè federal del mes de febrer: ‘Si nosaltres no deixem clar que el PSOE no té res a veure amb l’independentisme ni per activa ni per passiva, a nosaltres a Extremadura ens maten, i ho haig de dir’, exlamava el president extremeny, Guillermo Fernández-Vara.



Amb precedents com aquest, el comitè federal d’aquest dissabte es preveu ben calent. Sánchez hi proposarà un calendari, que passa per la convocatòria d’un congrés el mes de desembre, i d’unes primàries el 23 d’octubre per a reafirmar el seu lideratge. Ara, si el comitè federal li tomba aquesta fugida endavant, assegura que no dimitirà. Novament ha demanat als crítics que presentin un candidat a les primàries: ‘Que plantegin una solució, potser han de plantejar que el que estan defensant com a millor opció és l’abstenció’ a Rajoy, ha sentenciat, perquè ‘és hora que posem les cartes sobre la taula’.






Enllaç noticia :