dimarts, 14 de juny del 2016

Un jihadista assassina un policia i una funcionària d'Interior a França



INTERNACIONAL



L'home havia jurat lleialtat a l'Estat Islàmic fa tres setmanes i va reivindicar l'atac en un vídeo de 12 minuts a Facebook.


 

AGÈNCIES París




La policia en arribar a la vivenda dels agents assassinats, ahir. / REUTERS





La policia francesa ha abatut aquesta matinada de dimarts un home que va  matar  un agent de policia francès i la seva dona a uns 50 quilòmetres al nord-oest de París. El fill de la parella, de tres anys, que era a dins de la casa, ha pogut ser rescatat sa i estalvi per les forces especials. L'Estat Islàmic (EI) ha reivindicat l'atac, a través de la seva agència Amaq.


L'autor dels crims ha estat identificat com a Larossi Abballa, nascut en una població prop de París fa 25 anys, que regentava un establiment de menjar ràpid i que el 2013 havia estat condemnat a tres anys de presó per haver reclutat combatents per a l'Afganistan i el Pakistan i va sortir en llibertat el
mes de setembre següent. En el judici per la causa, Abballa va explicar que se sentia "perdut" i que s'havia radicalitzat a través d'internet.


Segons el fiscal en cap, François Molins, des què va sortir de la presó Abballa havia estat posat sota vigilància en tres ocasions, la darrere de les quals l'abril passat, sense que s'hagués advertit cap amenaça.


L'assaltant es va proclamar micilià de l'Estat Islàmic, i havia jurat lleialtat a l'emir tan sols fa tres setmanes.  Abans de caure abatut per la policia, el suposat jihadista havia penjat a les xarxes socials la imatge del cadàver de l'agent assassinat i un vídeo de 12 minuts en què reivindicava l'atac cap a les 20.52 hores d'ahir. En francès, el jove admet: "Gràcies a Déu acabo de matar un policia i la seva dona".





Imatge del perfil del compte de Facebook del sospitós.





Segons Molins, Abballa coneixia perfectament que les dues víctimes eren funcionaris de seguretat i, en aquest sentit, ha assenyalat que al domicili familiar del sospitós, la policia ha trobat una llista de possibles objectius, que incloïa noms o professions, com  policia, periodistes o rapers. Al seu vehicle particular, localitzat prop de la casa dels agents, hi havia una Alcorà, una gel·laba blanca i un llibre titulat 'La creença autèntica' però no hi havia cap rastre d'armes ni explosius. A la residència dels dos assassinats s'han localitzat telèfons mòbils i tres ganivets, un dels quals tacat de sang amb què hauria fet l'atac.


Molins també ha informat de la detenció de tres homes de 27, 29 i 43 anys,  suposadament tots relacionats amb l'atacant islamista que estan essent interrogats per determinar si en són còmplices i el grau d'implicació amb l'atemptat.


El primer ministre, Manuel Valls, ha volgut desvincular l'assassinat de la seguretat per la celebració aquests dies de l' Eurocopa a territori francès. "No ho barregem tot", ha insistit. Valls ha subratllat que molts dels terroristes involucrats en els darrers atemptats a territori francès són ciutadans nacionals que són coneguts per la policia i han estat vigilats per les seves activitats sospitoses i que "responen a l'ordre de l'Estat Islàmic d'atacar ciutadans francesos".


Un atac en un barri tranquil


La Fiscalia Antiterrorista de París està investigant l'atac, que va tenir lloc cap a les 20.30 d'ahir dilluns en un barri residencial de  Magnanville, a 50 quilòmetres a l'oest de París. L'atacant hauria entrat a la casa de la parella i hauria apunyalat el policia Jean-Baptiste Salvint, de 42 anys. Després, s'hauria atrinxerat a l'interior del domicili de la víctima amb la seva dona i el seu fill.


Després d'hores d'intentar negociar amb l'assaltant, els cossos de policia del RAID i el BRI han començat l 'assalt a la casa cap a la mitjanit, que va acabar amb l'abatiment d'Abballa. La policia ha informat que es va localitzar el cos sense vida  de la dona de l'agent, de 36 anys i també funcionària del ministeri de l'Interior, mentre que el seu fill estava "commocionat però sa i estalvi".


El president francès, François Hollande, s'ha reunit a l'Elisi amb Manuel Valls i el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve. En un comunicat, el cap de l'Estat francès ha promès que esbrinaran les circumstàncies d'aquest "drama abominable". La investigació dels fets, sota l'autoritat de la justícia, "n'haurà de determinar la naturalesa", ha dit. A més, Hollande ha reclamat una " acció internacional resolta, un intercanvi d'informació i un seguiment dels individus sospitosos".


Sota l'estat d'emergència


L'atac ha tingut lloc sota el protocol d'estat d'emergència que s'aplica a França des dels atemptats de l'Estat Islàmic que el 13 de novembre van causar 130 morts en diversos atacs simultanis a París i rodalies.


El doble assassinat s'ha produït dos dies després de la massacre a la ciutat nord-americana d'Orlando, on un jihadista amb el perfil de 'llop solitari' va assassinar 49 persones en una discoteca d'ambient homosexual, i també va dir que actuava en nom de l'Estat Islàmic.


Amb el rerefons de l'Eurocopa i la protesta laboral


Tot plegat també té lloc mentre a França se celebra, fins al 10 de juliol, l' Eurocopa de futbol, amb deu ciutats amfitriones per tot el país i on s'espera que hi arribin fins a dos milions de visitants estrangers.


A més, aquest dimarts està programada una gran manifestació a París, a més d'altres ciutats, contra la reforma laboral del govern francès, que començarà a les 13.00 i travessarà la ciutat d'est a oest.
Contingut relacionat.




Enllaç noticia :