dilluns, 2 de maig del 2016

El president de la Comissió Europea evita rebre Puigdemont

LAIA FORÈS / ORIOL MARCH Brussel·les





El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest dilluns amb el president dels liberals europeus, Hans van Baalen



El president de la Comissió Europea, Jean Claude-Juncker, ha evitat reunir-se aquest dilluns amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de visita institucional a Brussel·les després de citar-se amb representants del govern de Flandes i del parlament federal belga en el seu primer viatge oficial des que és al càrrec. En ple procés sobiranista i enmig de la pressió excercida pel govern espanyol a les institucions comunitàries, la portaveu de Juncker, Mina Andreeva, ha assegurat que "per problemes d'agenda", el luxemburguès no ha pogut rebre Puigdemont, que segons el seu entorn no va demanar cap trobada. L'encarregat de sondejar aquesta possibilitat va ser Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat davant la Unió Europea (UE).

Andreeva ha assegurat que la Generalitat havia adreçat una petició al gabinet de Juncker, tot i que
Puigdemont ha negat prèviament que volgués reunir-se amb el president de la Comissió Europea o cap altre comissari. "No he demanat parlar amb cap representant de la Comissió Europea perquè no era aquest l'objectiu" de la visita a la capital comunitària, ha ressaltat aquest matí l'exalcalde de Girona. "Quan tingui interès a parlar es produirà el que s'hagi de produir. I estic segur que no només serà en l'interès de la part catalana sinó també de l'europea", ha assenyalat el president de la Generalitat en declaracions als periodistes.

Una hora més tard, en declaracions als mitjans, Altafaj ha assenyalat que va informar del viatge de Puigdemont i que va "sondejar" una hipotètica trobada, que va ser descartada per motius d'agenda.

 "Ho deixem per una altra visita", ha apuntat Altafaj, que estigui més relacionada amb les institucions europees. "El més normal del món és que es notifiqui la presència del president", ha ressaltat, al mateix temps que destacava l'interès que suscita Catalunya a Europa.

Fonts de la Generalitat han insistit que  no es va demanar explícitament cap entrevista amb Juncker i han puntualitzat que el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, es va limitar a avisar la Comissió Europea de la presència del president a la capital europea "seguint el procediment habitual". Davant d'aquest gest, l'executiu comunitari "va agrair la informació i va dir que no podia" rebre Puigdemont per qüestions d'agenda.

El president de la Generalitat també havia sondejat la possibilitat d'entrevistar-se amb el president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata Martin Schulz. L'alemany, però també va declinar la petició, segons han confirmat fonts properes a Schulz.

Puigdemont, després de visitar Bèlgica, ja prepara el seu proper viatge oficial. Serà a Londres entre els dies  11 i 13 de maig, i aprofitarà per pronunciar una conferència al Chatham House, un 'think tank' rellevant britànic.

Mas ho atribueix a la pressió espanyola

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha atribuït la manca de contactes formals entre la Comissió i la Generalitat a la pressió que fa el govern espanyol per evitar trobades diplomàtiques. "És una pressió dura i constant, i em consta la incomoditat en determinats líders europeus i mundials d'escoltar les propostes catalanes almenys directament i públicament". Mas ha assegurat que, més enllà de les reunions formals, la Generalitat busca contactes informals: "Evidentment nosaltres fem arribar els missatges a tot el món que ens interessa, i això sí que ho aconseguim". 


Enllaç noticia :