dimecres, 27 d’abril del 2016

El govern espanyol i la Generalitat pacten cinc punts conflictius i eviten anar al Constitucional

AGÈNCIES Barcelona






La vicepresidenta del govern espanyol, S.S.Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE



El govern espanyol i la Generalitat han pactat cinc temes sobre els quals tenien disputes competencials, entre ells el nou Institut Català de Finances (ICF), i eviten així acudir al Tribunal Constitucional, segons ha anunciat aquest dimecres el senador del PP Xavier García Albiol. En aquest paquet també s'inclou el sistema de protecció de la infància i la simplificació administrativa del govern català.

Els acords han arribat una setmana després de la reunió entre el cap de l'executiu en funcions, Mariano Rajoy, i el president català, Carles Puigdemont, que li va demanar que es reduís la conflictivitat i la judicialització de la política. Tots dos van acordar que aquesta setmana es trobarien
els vicepresidents dels seus respectius governs, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, que es veuran demà a Madrid, per concretar aquests àmbits.

Tal com és habitual abans de les reunions entre consellers i ministres, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, s'ha reunit abans amb la vicepresidenta del govern espanyol (ja ho va fer quan Junqueras es va reunir amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro). El popular ha posat de manifest que "hi ha la clara voluntat del govern per arribar a acords amb la Generalitat en tots els aspectes que s'ajusten al marc legal, a la Constitució i l'Estatut".

És també, al seu parer, una bona base per a la reunió de demà i perquè Junqueras acudeixi amb actitud "positiva i constructiva", intentant avançar pel camí del desbloqueig de les relacions institucionals, i que la Generalitat sigui conscient que "no pot estar legislant al marge de la distribució de competències que li són pròpies".

García Albiol ha considerat que s'hauria d'insistir en aquests moments en la via del diàleg i que la Generalitat "deixi de legislar en contra d'Espanya", intentant "trencar Espanya", i se sumi a les mesures per consolidar la recuperació econòmica.

"Col·laboració dins la llei"

Abans de la seva trobada amb Albiol al Senat, Sáenz de Santamaría ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació que afronta la reunió de demà amb la "màxima voluntat de col·laboració" però sempre dins els marges que permeten la Constitució i les lleis. Ha defensat que el govern de Rajoy ha adoptat "moltes mesures" que han permès a les comunitats autònomes mantenir els seus serveis socials i els pagaments a proveïdors.

Sobre les 46 peticions de Puigdemont que tractarà aquest dijous amb Junqueras, la vicepresidenta ha assenyalat que dóna la "benvinguda" a totes aquelles propostes que contribueixin a millorar la perspectiva de la vida dels catalans. En altres qüestions, ha dit, el govern espanyol no té "capacitat de disposició".

Junqueras, amb "poques expectatives"

Junqueras, per la seva banda, ha assegurat que afronta el viatge a Madrid amb "poques expectatives" després dels  últims recursos que el govern espanyol ha presentat al Tribunal Constitucional, si bé ha apuntat que té "la millor predisposició".

Respecte a la trobada bilateral, Junqueras ha admès les divergències sobre el procés sobiranista però ha afirmat que "és possible que en alguns elements hi hagi acord".


Enllaç noticia :