dijous, 3 de març del 2016

Romney titlla Donald Trump de "fals" i "frau"

L'establishment republicà obre la batalla de l'establishment republicà contra al magnat que lidera les primàries del partit.

 

Sònia Sánchez Barcelona





L'ex candidat republicà a la presidència Mitt Romney. / AP / David Goldman



L'ex candidat a la presidència dels Estats Units Mitt Romney ha estat l'encarregat d'obrir oficialment la guerra de l' establishment del Partit Republicà contra el candidat que lidera les primàries republicanes, Donald Trump.

La victòria contundent de l'excèntric multimilionari aquest Superdimarts, que el consolida al capdavant de la cursa per la candidatura republicana a la presidència dels Estats Units, ha fet saltar totes les alarmes a les estructures del partit i ha decidit finalment a diversos pesos pesants republicans a donar una passa endavant per tractar de frenar el fenòmen Trump.


Segons les filtracions a la premsa de part del seu discurs, Romney protagonitzarà aquesta tarda de dijous un acte multitudinari a Utah, poques hores abans d'un nou debat televisat dels candidats republicans, on té previst acusar Trump de ser  "un fals i un frau" que "pren els nord-americans per ximples". 

"Deixeu-me dir-ho així. Si els republicans escollim Donald Trump com el nostre candidat, les possibilitats d'un futur segur i pròsper disminueixen enormement", ha dit.

Entre altres coses, Romney destacarà la reticència de Trump a repudiar l'adhesió a la seva candidatura per part d'un líder del Ku Klux Klan, a més de la seva negativa a fer pública la seva situació fiscal. Qui fou el candidat republicà el 2012 contra Barack Obama d'havia mantingut fins ara al marge del debat, tot i que havia expressat al seu cercle més íntim la seva preocupació perquè Trump pogués arribar a la presidència.

Donald Trump es defensava avui mateix de Romney amb diversos tuits, on el titlla de "candidat fallit" que va liderar "la pitjor campanya en la història" republicana i que ara "treballa amb l'establishment per enterrar una gran victòria republicana".



A més de Romney, una setantena de veterans republicans experts en política exterior han signat una carta conjunta per advertir que un president com Donald Trump "faria els Estats Units menys segurs i soscavaria la seva posició al món".

Entre els signants de la carta hi ha Robert Zoellick, antic president del Banc Mundial i ex vicesecretari d'Estat; Michael Chertoff, ex secretari de Seguretat Interior; Dov Zakheim, un alt càrrec del Pentàgon durant el govern de George W. Bush.


Enllaç noticia :