divendres, 4 de març del 2016

Oferta d'última hora del PSOE a Podem

GOVERN ESPANYOL

Els socialistes envien un nou document al partit de Pablo Iglesias amb 140 mesures sobre la base de l'acord amb Ciutadans

En l'escrit no es fa referència a la prohibició explícita d'una convocatòria de referèndum

Tot a punt per a una investidura fallida



| 04/03/2016 a les 16:43h

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias | EFE



El PSOE ha fet una oferta d'última hora a Podem, quan queden poques hores perquè Pedro Sáchez se sotmeti a una segona votació. El portaveu socialista, Óscar López, ha anunciat aquesta tarda en roda de premsa al Congrés dels Diputats un nou document, dirigit al partit de Pablo Iglesias, per fer possible un govern de coalició juntament amb Ciutadans.

López , que “espera” que el líder de Podem “rectifiqui” i “no freni el canvi”, ha presentat 140 mesures en les quals hi podrien estar d’acord tant Albert Rivera com Pablo Iglesias. El portaveu creu que aquest divendres "poden canviar les coses en aquest país" perquè existeix una “majoria per al canvi que compta amb més de 200 diputats”.

No fan referència a la prohibició d'un referèndum

A diferència de l’acord signat amb Ciutadans, en aquest nou escrit, els socialistes no fan referència a la prohibició explícita d’una convocatòria de referèndum amb l’objectiu d’impulsar l’autodeterminació de qualsevol territori de l’Estat. No obstant axiò, López ha assegurat que per fer una consulta sobre la independència de Catalunya “segur que no hi haurà majoria”.

Els socialistes sí que insisteixen amb la seva proposta de reformar la Constitució en un termini de sis mesos per suprimir l’aforament de diputats i senadors, reduir a deu el nombre de vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o la modificació de les funcions del Congrés i el Senat.

La proposta socialista també manté la supressió de les Diputacions Provincials de règim comú i planteja la creació de “Consells Provincials d’Alcaldes per l’atenció al funcionament i la prestació de serveis dels municipis de menys de 20.000 habitants”.

L’escrit proposa una Reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) que "corregeixi les insuficiències del sistema i garanteixi els principis d’autonomia, coordinació, solidaritat i igualtat, recollits en la Constitució i definits pel Tribunal Constitucional”.

Manté l'oferta de paranlitzar la LOMCE

La derogació de la Llei Wert, tal com exigeix Podem, segueix sense figurar en les propostes de Pedro Sánchez. El PSOE manté l'oferta de “paralitzar amb caràcter immediat el calendari de la implantació de la LOMCE i elaborar una nova llei que la substitueixi en un termini de sis mesos, a través d’un Pacte Social i Polític per l’Educació”.

Amb relació a les polítiques lingüístiques, el document aposta per “promoure iniciatives legals pel reconeixement de la riquesa cultural que representa la pluralitat lingüística d’Espanya” i assegura que l’Institut Cervantes “incrementarà l'oferta de cursos a totes les llengües cooficials”, és a dir, també del català.

El portaveu socialista ha reconegut que no s’han produït noves reunions entre els grups negociadors de Podem i PSOE però “espera poder convèncer a última hora a aquells que impedeixen el canvi. "Estem al Parlament; ens creuem, parlem”, ha comentat. Segons López, Podem i les altres forces d’esquerra que van votar “no” a Pedro Sánchez com Compromís i IU, han d’entendre que amb el seu vot estan frenant totes aquestes mesures "pel canvi real”. “Si avui es vota no s’haurà d’explicar a tota aquesta gent per què no es posen en marxa totes aquestes mesures”, ha conclòs.

Aquesta tarda, el Congrés espanyol es tornarà a reunir per celebrar la segona votació de la investidura del candidat Pedro Sánchez, que va ser rebutjat per la cambra dimecres passat. Ara només li cal una majoria simple, és a dir, més vots favorables que no pas negatius. Però tot indica que el secretari general del PSOE toparà altre cop amb la realitat d’una majoria contrària. El debat –en aquest cas molt més ràpid- començarà a les 18.30 i està previst que al cap d'una hora aproximadament se celebri la votació pròpiament dita.


Enllaç noticia :