dijous, 11 de febrer del 2016

Matas assumeix la "culpa" d'autoritzar la contractació de Nóos i reconeix una "comissió" de 300.000 euros a Urdangarin

Jaume Vinyas Palma








L'expresident, Jaume Matas, declarant davant el tribunal del cas Nóos. / ISAAC BUJ


L’expresident balear, Jaume Matas, ha confirmat que els 300.000 euros que va pagar a Iñaki Urdangarin per la gestió de l’Oficina de Seguiment del patrocini de l’equip ciclista Illes Balears es poden considerar una “comissió” o un “peatge”. Matas ha reconegut que el gendre del rei Joan Carles va actuar com a “aconseguidor, intermediari o facilitador” en les negociacions pel patrocini de l’equip ciclista, que es va tancar per una quantitat de 18 milions d’euros en 3 anys.

Matas ha assegurat que va preguntar a l’exdirector general d’Esports, José Luís ' Pepote' Ballester, si la quantitat (un 1,7% del cost total del patrocini) era l’habitual en aquest tipus de casos i ha afegit que Urdangarin va reclamar cobrar la “comissió” a través d’un contracte de prestació de serveis. 


L'expresident també ha reconegut que va donar l'ordre de contractar Urdangarin, però ha descarregat en Ballester la responsabilitat de negociar el preu amb l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres. "Ballester era molt gelós de la seva relació amb la família reial. De fet, sabia que era un dels motius de la seva contractació. Ell era l'home de la Casa Reial al Govern", ha assegurat. L'expresident ha afegit que creia que la presència d'Urdangarin feia "impensable que pogués succeir res estrany". 
L'expresident ha assumit la seva "culpa" en la "manca de justificació i control" de la despesa pública que, en aquest cas concret, ha titllat d'"escandalosa". "Si hagués costat la meitat, jo no estaria avui aquí", ha afegit. Matas ha demanat disculpes i s'ha mostrat, "en principi", disposat a restituir la quantitat que li exigeixen en concepte de responsabilitat civil.

Amb tot, ha fet recaure tota la responsabilitat de les irregularitats en la tramitació del projecte en els seus subalterns, especialment en 'Pepote' Ballester. També ha desmentit haver autoritzat un pagament per uns treballs no realitzats el maig de 2007, pel fet d'estar centrat en la campanya electoral, tal com va declarar Ballester dimarts. "És incongruent. Ell tenia la potestat de pagar i estava boig per quedar bé amb la Casa Reial. Per què Urdangarín no em va trucar personalment per reclamar?", ha plantejat al tribunal.

La relació entre Mallorca i la Casa Reial

Matas ha negat que el rei Joan Carles I el truqués, l'any 2004, per demanar-li una deferència cap als negocis del seu gendre. No obstant això, ha assegurat que el rei emèrit el va felicitar personalment pel nomenament de Ballester com a director general d'Esports. La condició de membre de la família reial era el principal "ganxo" per contractar Urdangarin: "Tots els Governs balears han invertit molts diners per vincular la família reial a Balears. Urdangarin era duc de Palma.

Si estava disposat a treballar per promocionar València, ens interessava que també promocionàs les les Illes Balears", ha declarat. 

A la vegada, les vinculacions familiars d'Urdangarin van complicar la seva contractació: "Com contractes a una persona que és única? Sense Urdangarin, el projecte no tenia sentit. Ell era qui li aportava valor", ha assegurat.


Enllaç noticia :