dimarts, 2 de febrer del 2016

El cònsol dels EUA no veu Barcelona un pol jihadista, «però hi pot passar el mateix que a París»

Marcos C. Mandojana apunta que no es posicionen sobre el procés català

Repassa el caucus d'Iowa i destaca el tercer lloc del republicà Marcos Rubio

 Sobre el potencial econòmic de la capital catalana des de la visió nord-americana diu que "hi ha 700 empreses i en segueixen venint".


CONSOLAT DELS EUA A BARCELONA

Clinton mostra les seves mancances i Ted Cruz s'endú Iowa entre els republicans 



| 02/02/2016 a les 09:55h
El cònsol dels EUA, Marcos C. Mandojana, en l'entrevista a «El món a RAC1» Foto: Consolat dels EUA a Barcelona
El cònsol dels Estats Units a Barcelona, Marcos C. Mandojana, ha valorat aquest matí a El món a RAC1 el caucus celebrat a Iowa, del qual ha apuntat que es tracta d'una "demostració de la democràcia dels Estats Unitats" però ha descartat que se'n puguin extreure massa conclusions. "Hi havia 14 candidats i han sorgit uns resultats molt interessants. Dos ja han suspès les seves campanyes i serà interessant veure com a mesura van caient", ha resumit.


Pel que fa als resultats d'aquesta matinada, Mandojana ha explicat que, al costat demòcrata, Hillary Clinton, ha afluixat una mica i Bernie Sanders, -que malgrat tenir 73 o 74 anys és una persona molt d'esquerres-, "ha despuntat" perquè té un "discurs jove, transformador i innovador". Al costat republicà, ha assenyalat Marcos Rubio com a tercer home després de Donald Trump i Ted Cruz, i pot convertir-se en el candidat "institucional".

Sobre la política catalana i el procés, el cònsol dels EUA ha explicat que no es posicionen perquè consideren que "és matèria interna d'Espanya". "Ens interessa el que passa, ho expliquem a Washington, però no juguem un paper ni ens pronunciem cap a una banda o altra", ha afegit.

A banda, també ha assegurat que Catalunya és un pol d'atracció econòmica i ha informat que "hi ha 700 empreses americanes invertint-hi i en segueixen entrant, com és el cas d'Amazon". Per sectors, ha afegit que "en tecnologia, bioquímica o farmacèutica", Catalunya té potencial.

"Els EUA no veuen Barcelona com un pol jihadista", ha explicat sobre l'amenaça terrorista, tot afegint, però, que "el que va passar a París pot passar a Barcelona però Espanya és molt bona en aquest tema". "Després de l'11-M, ha augmentat molt la seva capacitat en la lluita contra el terrorisme" i l'ha titllat d'"aliat molt potent".
Enllaç noticia :