divendres, 26 de febrer del 2016

CiU i ERC es tiren els plats pel cap a Girona

Divendres  26.02.2016  02:00

PAÍS

Albert Ballesta no pot canviar el cartipàs ni mantenir el polèmic acord amb Ciutadans i PP.






L'equip de govern s'ha queda sol votant a favor del sou del batlle de Girona




Ahir a la tarda l’Ajuntament de Girona va fer el plenari amb més expectació mediàtica des de fa temps. Hi havia en joc el nou cartipàs que assigna les responsabilitats dins el consistori i que inclou el sou del batlle, Albert Ballesta, de CiU. L’oposició, encapçalada per ERC i CUP, va tombar la proposta, que havia aixecat una notable polseguera perquè es preveia d’aprovar-la gràcies a una aliança de CiU amb PP i Ciutadans. Hores abans, Ciutadans se’n va despenjar i el resultat de tot plegat és que, ara per ara, Girona té un batlle sense sou i sembla una ciutat ingovernable, una imatge que preocupa molt, no tan solament Convergència.

D’ençà que Artur Mas va oferir la presidència de la Generalitat al batlle anterior de la ciutat, Carles Puigdemont, la situació de l’ajuntament gironí ha estat una font de conflictes constant. El consistori és format per 10 regidors de Convergència i Unió, 4 d’Esquerra Republicana, 4 de la CUP, 4 del PSC, 2 de Ciutadans i 1 del PP. Hi ha, doncs, majoria sobiranista de sobres. Convergència i Esquerra junts tindrien catorze regidors, i només els en mancaria un per a la majoria absoluta. Però ja n’hi hauria prou, tenint en compte que per tombar-los la CUP s’hauria d’aliar amb PSC, Ciutadans i PP, fet gairebé inimaginable. Afegim-hi encara que la CUP reforçaria la majoria en les qüestions d’avanç nacional clar.

Relacions cada vegada més tenses


Malgrat això, les relacions entre CiU i ERC s’han anat tesant cada vegada més i el canvi de batlle sembla haver agreujat molt la situació.

El relleu de Puigdemont per Ballesta va ser molt traumàtic. Albert Ballesta era el número 19 de la llista de Convergència i Unió. No anava destinat a ser batlle. El càrrec que ocupava, de director dels serveis territorials del Departament d’Interior a Girona, ja era prou responsabilitat. Però quan les circumstàncies històriques van fer marxar Puigdemont ell va entrar de sobte en la batalla per presidir el consistori. Una batalla complicada, a més, per les diferències entre Convergència i Unió.

Finalment, amb una maniobra enrevessada que va requerir tot de renúncies dels membres de la llista, es va aconseguir l’objectiu de fer-lo entrar de regidor, condició indispensable per a ser votat com a batlle. Fou, tanmateix, una imatge estranya, lletja i tot. Que feia de mal explicar.

Encara es va complicar més la situació quan es va saber que Ballesta volia canviar el sou del batlle i el cartipàs. Puigdemont cobrava 20.000 euros l’any perquè compatibilitzava la feina i el sou de batlle amb la de diputat al Parlament. Però aquest no és el cas de Ballesta. Sobre la taula es van posar unes quantes xifres fins a arribar als 68.500 euros de la darrera opció. Ballesta argumenta que no podia fer de batlle sense cobrar i el sou que va acabar proposant era inferior al que tenien alguns batlles de la ciutat anteriors. Però el cas és que la imatge del batlle preocupat pel seu sou s’ha escampat.

Encara més quan, en veient que no hi havia entesa amb ERC ni la CUP, Ballesta va prendre l’opció de tancar un acord amb el Partit Popular i amb Ciutadans. Un intent d’acord, que al final tampoc no fou possible, però que ha irritat els ànims a la ciutat. El PP i Ciutadans van denunciar els regidors independentistes pel 9-N, de manera que molta gent es preguntava com era possible que CiU hi pactés.

La imatge va començar a circular amb força: un batlle que anava en el lloc 19, que per entrar va haver de fer renunciar nou companys de llista, que arriba i demana un sou superior al de l’anterior i que per aconseguir-ho s’alia amb PP i Ciutadans.

L’enuig de Ballesta al ple d’ahir

Divendres de la setmana passada el ple es va haver de suspendre perquè no hi havia cap acord. I es va fer ahir. Però Ballesta va ser derrotat. Fins unes hores abans hi havia acord amb PP i Ciutadans, que havien posat unes condicions assumibles per aconseguir-lo. Però Ciutadans, amb dos regidors, es va fer enrere al darrer moment per pressions de Madrid. Quan Ballesta va cercar una alternativa, novament amb Esquerra, les coses ja eren massa complicades.

La CUP no ha entrat en cap moment en els plans del nou batlle. De fet, ni tan sols s’hi han reunit. Lluc Salellas ho explica així: ‘Si nosaltres decidíssim el cartipàs, l’alcalde cobraria entre 1.600 i 1800 euros el mes. Aquesta és la nostra posició. I vam dir a l’alcalde que estàvem disposats a seure. Ell no ha volgut seure a negociar mai.’ A l’hora de repartir culpes Salellas també en té per a ERC: ‘Esquerra va pactar un cartipàs fa pocs mesos on hi havia vuit persones de confiança i avui s’oposaven a tenir-ne set; això no és coherent.’ Efectivament una altra de les discussions era sobre el nombre d’assessors.

Durant el ple, Albert Ballesta, visiblement enutjat, va criticar que la polèmica hagués girat entorn del seu sou i que hagués estat ‘escorxat a la plaça pública’. Ho va fer amb un malestar molt evident que es va expressar ara i adés quan s’adreçava als regidors dels altres grups.

Malgrat un moviment de darrera hora rebaixant-se la proposta del sou a 68.500 euros anuals per mirar d’aconseguir el suport d’ERC, els republicans no en van voler saber res i això va fer que els retrets entre tots dos partits fossin molt directes, acusant-se mútuament de no saber negociar. La portaveu republicana, Maria Mercè Roca, no es va moure de la seva posició en cap moment i va retreure a CiU la manera com ho havia gestionat tot plegat i el fet que a Girona ningú no entenia com podia aliar-se amb els dos grups espanyolistes. Ballesta va respondre dient que ell preferia un pacte amb ERC ‘amb sentit de país’ i que Esquerra havia d’entendre que si ell estava en aquella posició era ‘per un tema de país’, en al·lusió al pas de Carles Puigdemont a la presidència.

Finalment, la sessió va acabar sense acord i Girona s’ha aixecat avui amb un batlle sense sou, amb malestar per un pacte de CiU amb els espanyolistes que al final ni tan sols va ser possible i amb l’estupefacció de no entendre com és que CiU i ERC no són capaços de posar-se d’acord en la ciutat que anomenen la ‘capital de la independència’.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/ciu-i-erc-a-la-grenya-a-girona/