dimarts, 12 de gener del 2016

Principi d'acord entre PP, PSOE i C's perquè Patxi López presideixi el Congrés

MARIONA FERRER I FORNELLS Madrid





Patxi López amb Pedro Sánchez al Congrés / EFE




El PSOE ha arribat a un principi d'acord amb Ciutadans perquè  l''exlehendakari' Patxi López es converteixi en el pròxim president del Congrés. La votació se celebra demà dimecres i finalment els populars haurien accedit a donar suport al candidat socialista a canvi de tenir tres llocs a la mesa de la cambra baixa. 

La configuració quedaria així (a l'espera que tancar els últims serrells de l'acord): dos llocs per al PSOE -inclosa la presidència-, tres llocs per al PP, dos llocs per a Ciutadans i dos per a Podem.


Si no hi ha cap canvi d'última hora, per primera vegada cap partit català o basc tindrà un lloc a la mesa. Segons el PSOE, s'ha buscat fins l'últim moment un acord amb Podem, "però ha estat impossible perquè han prioritzat les seves exigències orgàniques i tensions internes per tenir quatre grups, quelcom que no era possible".

Això significa que En Comú Podem, probablement, s'acabarà quedant sense grup propi al Congrés, de la mateixa manera que Compromís-Podem-És el moment i En Marea.  Patxi López ja va assenyalar dilluns que el reglament impedia que aquest punt es pogués negociar.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias ha supeditat tenir quatre grups a donar suport a un hipotètic govern liderat per Pedro Sánchez. "Sánchez ha d'escollir entre PP i Ciutadans o nosaltres", ha assegurat en roda de premsa aquest dimarts acompanyat per portaveus de les aliances territorials de Podem.


Enllaç noticia :