dilluns, 21 de desembre del 2015

ERC triplica els resultats i supera el sostre de Carod

BARCELONA - 21 desembre 2015 2.00 h

Els republicans obtenen uns històrics nou diputats i queden com a segona força al país

Junqueras estén la mà a En Comú Podem per treballar plegats en el procés constituent català.











ERC va sortir reforçada de les eleccions, encara que no va aconseguir la victòria tal com s'havia proposat. Els republicans es van convertir en la primera força independentista, van triplicar els resultats del 2011 –de 3 als 9 diputats actuals– i van superar el sostre que havia marcat Josep-Lluís Carod-Rovira el 2004, amb 8 representants. O el que és el mateix: van obtenir els millors resultats en democràcia en uns comicis espanyols en nombre d'escons. A més, la suma de l'independentisme amb Democràcia i Llibertat va ser molt millor del que es preveia en les primeres estimacions i les dues formacions van arribar als 17 parlamentaris. El procés, per tant, va superar l'examen.






En la campanya, ERC havia marcat perfil per intentar superar En Comú Podem i mobilitzar el votant independentista, ja que tenien clar que alguns catalans havien desconnectat de la cita electoral i d'altres estaven decebuts perquè a Catalunya no hi ha govern. L'abstencionisme va passar certa factura a ERC, en demarcacions com ara Lleida i Tarragona, on van quedar a centenars de vots del segon diputat. Tot i això, la valoració va ser molt positiva després d'haver quedat segons a tot Catalunya i de comprovar que s'havia imposat l'autodeterminació i l'independentisme enfront de les formacions constitucionalistes. En aquest àmbit, el cap de llista, Gabriel Rufián, va estendre la mà a En Comú Podem per treballar plegats en el procés constituent, mentre que Oriol Junqueras els va demanar que s'apuntessin a l'únic referèndum “possible”, el de la constitució catalana.

A nivell personal, Junqueras va sortir airós anit, ja que la seva aposta –arriscada per alguns– per un candidat novell fent ticket electoral amb l'experimentat Joan Tardà li va sortir molt bé.

A ERC també van mirar durant tota la nit cap a la seu de Democràcia i Llibertat per veure els resultats dels seus socis. Quan els primers sondejos atorgaven als de Francesc Homs entre 5 i 6 escons les alarmes republicanes es van disparar perquè temien que l'independentisme quedés afeblit i que alguns sectors de CDC ressuscitessin el debat sobre per què no s'havia repetit Junts pel Sí. Una situació que podria haver enrarit les relacions entre les dues formacions. Al final, DL va salvar els mobles i Junqueras i els seus van respirar alleugerits. Els 17 diputats de les dues organitzacions només representen dos menys que els de CiU i ERC el 2011, encara que llavors a la federació hi havia Unió i el seu ideari no era independentista.

Pel que fa a l'àmbit municipal, ERC va guanyar en places com la Bisbal d'Empordà, Montblanc, les Borges Blanques o Moià, i en el Senat, a l'hora de tancar aquesta edició, treien 5 senadors, entre els quals destaca el mediàtic magistrat Santi Vidal.

LES FRASES


Fa quatre anys, al Congrés espanyol hi havia tres diputats netament independentistes; ara ja en som disset

Fer un referèndum demanant permís al PP és inviable. El futur és la república catalana
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

Catalunya ha votat en clau social i del dret a decidir. A partir d'ara esperem a En Comú Podem
Gabriel Rufián
candidat d'ERc


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/925446-erc-triplica-els-resultats-i-supera-el-sostre-de-carod.html