dijous, 29 d’octubre del 2015

Un terratrèmol de 4,3 graus sacseja l'Empordà

ARA Barcelona




Epicentre del terratrèmol segons l'ICGC



Aquesta nit un terratrèmol ha sacsejat l' Empordà i s'ha deixat sentir fins i tot en molts altres sectors de Catalunya, com ara Barcelona o Mataró. Segons dades de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICGC), el terratrèmol ha estat de 4,3 graus a l'escala de Richter i ha tingut l' epicentre sobre el mar, lleugerament al sud del cap de Creus i a una profunditat d'uns 9 quilòmetres, segons les últimes dades actualitzades.

El sisme s'ha produït poc després de dos quarts de dues de la matinada i ha tingut diverses rèpliques de menys intensitat.


Segons fonts de la policia local d' Empuriabrava i de l'Escala, molts veïns han trucat espantats per alertar del fenomen, però no hi ha constància de danys significatius a la via pública.

El telèfon 112, del Servei d'Emergències de Catalunya, ha rebut 195 trucades relacionades amb el terratrèmol. D'aquestes, 75 s'han fet des de Girona, 41 des de Barcelona, 10 des de Roses i 8 des de l'Hospitalet i Castelló d'Empúries.

El sisme ha estat amplament percebut des de les comarques de Girona i Barcelona però no ha causat danys. No obstant, aquests són els consells del departament d'Interior en cas de terratrèmol.

La concentració d’edificis alts a Barcelona ha facilitat que es pogués percebre tot i la distància, explica en un comunicat l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Així, el sisme s’ha deixat notar, per exemple,  als municipis Roses, Sant Pere Pescador, Blanes, Figueres, Mataró, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, Viladecans o Torroella de Montgrí. L’ICGC ha rebut més de 300 correus electrònics de persones alertant del terratrèmol. 

Entre la 1.37 i les 6 de la matinada, aproximadament, s’han produït set rèpliques de menor intensitat, d’entre 1 i 1,5 graus, que ja s’han percebut només a prop de l’epicentre.

Molts internautes han comentat el fenomen per les xarxes socials, com ara Twitter. El terratrèmol s'ha deixat sentir a Palamós, l'Estartit, Figueres, Girona i, fins i tot, Mataró.








L’existència de terratrèmols a l'Empordà es considera dins de la normalitat pels paràmetres de Catalunya. De fet, el passat 28 de setembre es va produir un sisme de 3 graus a la costa davant del municipi de Llançà.
 
Tot i aquesta normalitat, el període de recurrència de sismes de la magnitud com el d’aquesta matinada és molt llarg. A títol d’exemple, el darrer sisme de 4 graus percebut a les comarques gironines es va registrar el setembre de 2004, amb epicentre a Queralbs, al Ripollès.
 
 
Enllaç noticia :