dilluns, 14 de setembre del 2015

Violència d’un policia espanyol contra un guia de muntanya per parlar en català

Dilluns, 14 de setembre de 2015 13:05 h

“Esto es España y aquí se habla español” em va dir “un armari de dos per dos molt agressiu", afirma el vigatà Esteve Carbonés


Els fets es van produir l’endemà de la Diada a la porta Catalana, després del peatge de la Jonquera. Segons ha explicat al directe.cat l’Esteve Carbonés, guia de muntanya, a quarts de deu del matí va ser aturat en un control rutinari i un policia li va demanar on anava i Carbonés va respondre que anava “a fer un barranc”. Automàticament, diu Carbonés, el policia espanyol en un to molt agressiu em va dir: “Esto es España y aquí se habla español”. El guia explica que va respondre que “aquí també es parla català” i que això va excitar encara més l’agent.    
 




"M'han tractat com a un delinqüent per parlar català"

En Carbonés assegura que el policia espanyol el va fer sortir del cotxe –ple de cordes i material per fer barrancs i escalada-,  i li va etzibar dos cops molt forts als turmells per tal que obrís les cames i que també li va obrir els braços amb contundència per poder-lo escorcollar, mentre a pocs metres hi havia cinc policies més mirant l’operació com si res.

“Ahora si que hablas español”



El guia de muntanya explica que li va passar pel cap el documental 4-F perquè hi havia una furgoneta a pocs metres i per això va canviar al castellà, fet que el policia li va retreure: “Ahora si que hablas español”. Carbonés afirma que el policia li va prendre el DNI i li va dir que obria un acte i una denuncia per falta de respecte a l’autoritat, però que no va voler donar-li cap còpia de la denúncia. Carbonés està decidit a denunciar els fets als Mossos d’Esquadra avui mateix.

“No facis ni diguis res que soc d’aquí i els meus fills parlen català”

En Carbonés ha explicat al directe.cat la seva sorpresa davant la passivitat dels agents que van presenciar el tracte d’un dels seus companys i explica que es va lamentar a un agent que  estava a dos metres d’ell que se l’hagués tractat com a un delinqüent i la resposta va ser: “no he vist res ni he sentit res”. També assegura que un altre policia de més edat i més tranquil li va recomanar en veu baixa que no fes ni digués res que "soc d’aquí i els meus fills parlen català”. 


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/431712/violencia-dun-policia-espanyol-contra-un-guia-de-muntanya-per-parlar-en-catala