dilluns, 28 de setembre del 2015

La Comissió Europea reitera que el 27-S és un ‘afer domèstic d’Espanya’ i es nega a valorar el resultat

Dilluns  28.09.2015  12:46

PAÍS

Juncker 'va ser informat' de les eleccions però no ha mantingut cap contacte amb el govern espanyol ni el català.

 

 

 

 

La Comissió Europea ha assegurat avui que ‘no comenta les eleccions regionals’ i que no expressarà ‘una posició’ sobre els resultats del 27-S, que considera ‘un tema domèstic d’Espanya’. El portaveu comunitari, Margaritis Schinas, ha confirmat que el president de la CE, Jean-Claude Juncker, ‘va ser informat’ dels resultats de les eleccions, però ‘no va tenir contacte’ per valorar-los ni amb el govern de Madrid ni amb el de Catalunya.

‘No tinc més coses a dir’, ha remarcat a Schinas, que s’ha negat a valorar si la UE hauria de promoure el diàleg entre Madrid i Barcelona, després que li preguntés un periodista suís.

La manipulació en la traducció de la resposta de Juncker


El portaveu Schinas ha dit que la publicació de dues respostes de Juncker sobre Catalunya va ser un ‘error humà’ que es va produir ‘al nivell de secretariat general’. En conferència de premsa a Brussel·les, Schinas ha admès que es van enviar tots dos textos al Parlament Europeu, però que un no era l’autèntic. Schinas ha evitat confirmar si hi ha en marxa una investigació oficial, però ha indicat que estan ‘mirant una mica el sistema’ i el ‘procediment de validació’ de les respostes a preguntes parlamentàries per ‘garantir que no es tornen a produir’ situacions semblants. L’eurodiputat Santiago Fisas (PP) i Junts pel Sí van reclamar una investigació formal.

‘Hem mirat una mica el sistema de validació i en aquests moments, d’acord amb la informació que tenim, pensem que ha estat un error al nivell de secretariat general’, ha dit el portaveu comunitari. ‘Continuem mirant el sistema i el procediment de validació per garantir que no es tornen a reproduir aquest tipus d’errors’, ha afegit.

Fonts de la Comissió Europea han evitat pronunciar-se sobre si ‘l’error’ és l’obra d’algú que intentava manipular la resposta, i han reiterat el posicionament oficial de la portaveu, la setmana passada, que va dir que ‘ningú manipula’ l’executiu comunitari. Des de la Comissió, consideren que l’eurodiputat Santiago Fisas, que va fer i va rebre la pregunta en castellà, va actuar de ‘bona fe’.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/la-comissio-europea-reitera-que-el-27-s-es-un-afer-domestic-despanya-i-es-nega-a-valorar-el-resultat/